Изузетно успјешна сезона за трајектни саобраћај на линији Каменари – Лепетане

За трајектни саобраћај туристичка сезона је била изузетно успјешна. Од маја прошле године откада је почела наплата у оквиру Морског добра, до сада је приходовано око 14 милиона еура за превоз возила на трајектној линији Каменари – Лепетане.

Пословођа Поморског саобраћаја у Морском добру, Александар Црвенко, за РТХН је казао да су задовољни са свим што је постигнуто од преузимања ове веома фреквентне трајектне линије до данас:

Александар Црвенко

– Пословање, што се тиче трајеката, је било одлично. Од маја 2023. године, када је почела наплата, до данас је приходовано око 14 милиона еура. Пратимо резултате у овој и упоређујемо са прошлом годином, тако да имамо мјесечни раст. Углавном, задовољни смо са свим што смо до сада остварили, како функционише трајектни саобраћај, констатовао је Црвенко.

Он је информисао да је до сада обављен ремонт пет трајеката:

– Ремонтовани су трајекти „Игало“, „30. Август“, „Рука правде“, „Каменари“  и „Лепетане“. Обављен је ремонт за комплетно пет пловила. За идућу годину планиран је ремонт за остале трајекте „Грбаљ“, „Теодо“ и  „Пераст“, а то су бродови који су преузети од старе фирме „Поморски саобраћај“. Ништа на њима није било значајно рађено, тако да нас тај посао очекује, најавио је Црвенко.

На трајектима је попуњена посада, што се тиче капетана и управитеља:

– Током сезоне највише нам је фалило морнара и редара. Договорено је са директором Морског добра, да се сезонским радницима од наредне године, дају уговори на шест мјесеци. То ће бити много повољније, јер ће бити загарантовано да ће барем пола године имати посао и примати плату. Плате су много веће него што су је добијали у старој фирми. Капетану је тако плата већа за 40 одсто, објашњава Црвенко.

Црвенко је открио да капетан на трајектној линији има стартну плату 1 350 еура, управитељ 1 200 и даље према ранговима, до морнара, који мјесечно прима око 900 еура.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here