Дан здраве хране у ОШ „Орјенски батаљон“ – Промоција здравих навика и заједништва

Кроз пројекат Моје вриједности и врлине ученици, њихови родитељи и наставници Основне школе „Орјенски батаљон“ у Бијелој обиљежили су 16.октобар, Дан здраве хране. У овој школи инсистирају на овој традицији јер се на тај начин промовишу здрави стилови живота.

Обиљежавање овог дана почело је  у подручним јединицама Баошић и Ђеновићи прије девет година. Наредне године се то проширило на матичну школу и на подручну установу Каменари, а задње три, четири године Мјесна заједница Бијела  пружа свесрдну помоћ у обиљежавању овог значајног датума донирајући воће за сву дјецу,  каже Наташа Франић директорица школе Оријенски батаљон

-Суштина обиљежавања овог дана јесте да научимо дјецу да подјеле своју ужину, да подјеле оно што имају јер многа дјеца немају могућности да донесу ужину. Самим тим ми промовишемо здраву храну кроз наше пројекте „моје вриједности и врлине“, учимо дјецу да дијеле, кроз Еко школу учимо дјецу да здраво живе, здравим стиловима живота. За вријеме великог одмора дјеца могу да узму  воће, да се  послуже. Родитељи су им доста помогли и припремили су неке здраве колаче јер ове године је тема воће, каже директорица Франић.

Кроз Еко школу и догађаје попут обиљежавања Дана удраве хране у овој основној школи поред редовног образовања раде на развијању свијести о зудравом животу.

-Реално је дјецу учити како да се здраво хране и да здраво живе. Ми иначе, годинама уназад сриједу промовишемо као дан здраве ужине. Инсистирамо да дјеца доносе здраву ужину, да донесу воће и здраву храну тога дана. Управо се поклопило да Дан здраве хране буде у сриједу када се и ми трудимо да то буде дан за здраву ужину. Кроз еко школу дјецу учимо о важности очувања околине и поносна сам што смо ове године то преетворили у бронзану медаљу. То нам је велики подстицај да наставимо даље да развијамо еко свијест код дјеце, наводи Франић

Здрави стилови живота уче се кроз све предмете које дјеца изучавају и то се стално провлачи током године и о томе се стално прича каже учитељица  Николина Петровић.

-Кроз математику, црногорски језик, природу, посебну пажњу обратили смо на здрав начин живота и исране, причали смо са дјецом о томе, слушали смо музику јер њима је то важно, тако да су они данас максимално укључени, а укључили смо и њихове родитеље. Дјеца су јела воће које они воле, маме су припремиле здраве колаче са воћем и ми смо то декорисали. Неки су чак учествовали и у самом чину прављења колача са мамама и одмах су се похвалили чим су ушли у учионицу. Данас је дан посвећен здравом начину исхране и здравој храни коју треба свакодневно да користимо. Дјеца највише уче када нешто виде и када схвате да је то важно, тако им остане у сјећању. Потрудили смо се да то изгледа и лијепо и да данас науче нешто  лијепо, каже учитељица Петровић.

Основци из Бијеле кажу да знају шта је здрава храна, да се здраво хране и да им здрава храна даје енергију да могу да трче, да се играју и уче. У овиљежавању Дана здраве хране неколико година им помаже Месна заједница Бијела која је ове године обезбједила 120 килограма воћа за сву дјецу у школи, каже Никола Самарџић предсједник ове мјесне заједнице.

-И ове године као и претходних, Мјесна заједница Боијела учествује у обиљежавању Свјетског дана здраве хране који се обиљежава од 1981. године. Основна школа „Орјенски батаљон“ већ годинама обиљежава овај дан, а ми из Мјесне заједнице смо се прикључили у посљедњих пар година и донирамо воће на овај датум. Тако смо урадили и ове године. Донирали смо 120 килограма разног воћа за наше малишане, основнце у Бијелој и подручним јединицама у Каменарима и у Баошићима. Препоручујемо да у наредном периоду користе мало више воћа, надамо се да ће их ово подстаћи да мало више једу здраву храну. Свједоци смо да у овом брзом животу свуда у свијету дјеца посежу много више за нездравом храном, газираним соковима које би требало избјегавати, али ево, ми ћемо покушати да помогнемо да се врати здрав стил живота, каже Самарджић.

Ова акција је само један од начина на који настојимо да нашу дјецу едукујемо о важности здраве исхране и да их подстакнемо да усвоје навике које ће им користити током читавог живота. Здрава исхрана је темељ здравља, а на оваквим догађајима учимо дјецу да брину о себи и свом здрављу, али и својој околини.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here