Расписан конкурс Еко фонда за суфинансирање унапређења енергетске ефикасности у домаћинствима која пружају угоститељске услуге

Еко-фонд за заштиту животне средине објавио конкурс за суфинансирање унапређења енергетске ефикасности за физичка лица која пружају угоститељске услуге у домаћинствима и сеоским домаћинствима која пружају угоститељске услуге

Фонд нуди бесповратна средства у висини до 70% укупних трошкова за побољшање енергетске ефикасности у овим објектима. Право на пријаву имају физичка лица која су категорисана као пружаоци угоститељских услуга до датума пријављивања.

Средства Еко-фонда покривају до 70% трошкова за уградњu термоизолације на фасади, постављање енергетски ефикасне фасадне столарије, уградњу инсталација система грејања на биомасу,  као и уградњу сплит/мултисплит система за грејање и хлађење, високоефикаснеих топлотних пумпи и постављање соларних система за загревање воде и фотонапонских система за производњу електричне енергије.

Максимални износи суфинансирања су до 15,000 € за домаћинства, односно до 20,000 € за сеоска домаћинства која пружају угоститељске услуге, са укљученим ПДВ-ом.

Након пријаве путем портала, неопходно је доставити тражену документацију, коју ће Еко-фонд проверити, након чега ће уследити обилазак пријављеног објекта. Уколико су испуњени сви услови, потписује се трилатерални уговор између корисника, извођача радова и Еко-фонда. Рок за завршетак радова је 12 месеци, након чега следи исплата субвенције.

Овим програмом Еко-фонд помаже у смањењу потрошње енергије, смањењу рачуна, побољшању комфора у објекту, подстицању коришћења обновљивих извора енергије, те доприноси заштити животне средине и унапређењу еколошких стандарда у туризму.

Детаљне информације о условима и потребној документацији могу се наћи на сајту Еко-фонда: ekofond.infostream.co.me. Конкурс траје до утрошка средстава.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here