У Црвеном крсту од понедељка нова обука пружања прве помоћи

ОО Црвеног крста у Херцег Новом након љетње паузе спровео је прошле седмице једну, а у понедељак, 21. октобра у 10 сати почиње другу обуку у пружању прве помоћи за фирме и појединце, који желе на науче више о овој племенитој вјештини.

Како је за РТХН казала секретарка Црвеног крста у Херцег Новом, Милена Шћекић, познавање прве помоћи императив је за сваког појединца.

Милена Шћекић, секретарка ОО Црвеног крста Херцег Нови

– Користим прилику да позовем све суграђане, уколико их интересује прва помоћи и желе да савладају основе пружања, да нам се јаве, да се прикључе обуци. Исто тако, обавјештење за све фирме, које имају обавезу, сходно Закону о заштити на раду, да имају одређени број обучених лица у области пружања прве помоћи, да нам се могу јавити и већ од понедељка се могу прикључити обуци – наводи она.

Једна завршена и друга обука у најави, како истиче Шћекић, указују на то да је заинтересованост велика.

– Имамо кандидата и људи који су заинтересовани. Оно што нас радује је што фирме и правна лица постају свјесни обавезе из области заштите на раду да обуче адекватан број људи, да они на радни мјестима буду заштићени, тако да та учесталост организовања обука говори у прилог томе. Поред тога имамо и најаве када је у питању компанија Адриатик 42, односно некадашње Бродоградилиште, они су редовни у томе. Организоваћемо обуку и за њих – најавила је Шћекић.

Обуке се у овом периоду организују у просторијама Црвеног крста, али уколико је већи број заинтересованих из једне фирме, постоји могућност организовања обуке у њиховим, појашњава Шћекић.

У Црвеном крсту се труде да организују барем једну обуку пружања прве помоћи мјесечно, али број обука зависи од броја заинтересованих и кандидата, па уколико је потребно, може се и чешће организовати.

Поред обуке која је у најави за понедељак, у уторак 22. октобра волонтери Црвеног крста организоваће на Шкверу својеврсно дружење са старијим Новљанима.

– Биће организовано мјерење притиска и нивоа шећера у крви за наше старије суграђане. Знамо да је њима то јако важно и да они користе сваку прилику када су у могућности да провјере своје здравствено стање, тако да смо у уторак од 9 сати бити на Шкверу. Позивамо све да нас том приликом посјете, чују нешто више о организацији, а успут нашим старијим суграђанима мјерићемо притисак и шећер –  најавила је Шћекић.

Заинтересовани за обуке пружања прве помоћи могу се јавити у ОО ЦК Херцег Нови на број телефона 031/327-320, путем мејла [email protected], као и путем друштвених мрежа, закључила је Шћекић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here