ДР ДЕЛИЋ: СТРАТЕГИЈА И АКЦИОНИ ПЛАН ОСНОВНИ ПРЕДУСЛОВ ЗА РАЗВОЈ ЗДРАВСТВЕНОГ ТУРИЗМА

Здравствени туризам као грана привреде у повоју је свуда у свијету и постаје све већа по обиму. Црна Гора, као површински релативно мала земља, али веома богата природним љепотама има много предности за развој свих грана туризма, а посебно здравственог. Међу носиоцима развоја ове гране привреде је и Институт др Симо Милошевић.

Усвајање Стратегије развоја и Акционог плана, како истиче новоизабрана предсједница Координационог одбра за развој здравстевног туризма др Марина Делић, основни је предуслов за развој здравственог туризма у Црној Гори.

– Годинама смо покушавали да покренемо израду стратегије развоја здравственог туризма, управо из тог разлога да се у легислативу уведу обавезе државе, министарстава, разних организација, како би то заживјело – прича она.

Делић је казала да је завршена трећа јавна расправа о Стратегији развоја здравственог туризма са акционим планом 2021.-2023, а у току је прикупљање примједби, предлога, сугестија и мишљења.

Поред тога добар предуслов за развој здравственог туризма је и усвајање пројекта Паметне специјализације од 2019. до 2024. године, који међу приоритетним гранама привреде препознаје управо одрживи здравствени туризам.

Међу пионирима развоја ове гране привреде, не само у Црној Гори, већ и у некадашњој Југославији је Институт др Симо Милошевић, наводи др Делић.

– Институт заузима посебно мјесто у Стратегији као носилац цијелог програма али и будуће едукације потребних кадрова, а заступљен је и у Паметној специјализацији у одрживом и здравственом туризму – истиче она.

Здравство и туризам су врло захтјевне и софистициране привредне гране,а подложне су и многим изазовима.

– То нам је показала ковид инфекција. Земље које су се базирале управо на туризму, највише ће и испаштати због тога. Дефинитивно је потребно урадити праву легислативу и утврдити гдје су нам слабости –  сматра др Делић.

Креирањем Стратегије и усвајањем Паметне специјализације обједињена су два најзначајнија сегмента за почетак развоја здравственог туризма. Међутим, како закључује наша саговорница, остало зависи и од других актера који би требало да учествују у програму.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here