Капиталним буџетом државе предвиђена изградња школе у Игалу и реконструкција задужбине у Србини

До краја 2027. године предвиђено је да се у Црној Гори изгради пет нових школа, реконструише десет средњих стручних школа и три вртића, те да се набави школски намјешај за све школе и вртиће као и рачунарска и специјализована опрема. У Херцег Новом из капиталног буџета градиће се основна школа у Игалу и биће реконструисана задужбина Бошковић-Ђуровић-Лакетић у Србини. То је, између осталог, зацртано Реформском агендом Црне Горе 2024-2027 године.

Како је наведено у агенди, у циљу унапређења и увећања капацитета школских објеката Министарство просвјете, науке и иновација склопило је кредитни аранжман са ЕИБ-ом за повећање постојећих просторних капацитета за основно и средње образовање, кроз изградњу нових објеката.

-Наиме, планирана је изградња четири нове основне школе у централној регији, као и нове гимназије у Подгорици. Укупна процијењена вриједност за изградњу ових пет објеката кроз овај пројекат износи 46.832.852  еура. Кредитор је до сада обезбиједио 18 милиона еура кредитних средстава те низ грантова као што су грантови за техничку подршку у износу од близу четири  милиона еура. Изградњом ове три основне школе добиће се простор за одвијање наставе за 2300 дјеце, за рад школа у двије смјене. Рок за завршетак радова за већину објеката је децембар 2026. године, наведено је у агенди.

Такође, кроз Капитални буџет, како пише у докумету, је планирана изградња већег броја основних школа, и то једне школе у сјеверној регији, изградња двије основне школе и једне гимназије у јужној регији, изградња једне школе у централноој регији, реконструкција и доградња двије школе у централној и једне школе у јужној регији.

Укупна процијењена вриједност за изградњу ових објеката је 52.170.000  еура. Изградњом ових објеката добиће се простор за одвијање наставе за 6100 дјеце, за рад школа у двије смјене.

-Овдје треба посебно напоменути да ће изградњом ових објеката доћи до растерећења постојеће школске инфраструктуе која је, посебно у Подгорици и приморским општинама, изузетно оптерећена, па неке школе имају чак и пет смјена. Рок за завршетак већине ових објеката је децембар 2026. године, док ће један дио објеката бити завршен до децембра 2027. године. Такође, неопходно је унаприједити и услове боравка у постојећим објектима основних школа, а са циљем повећања њихове привлачности приликом одабира школе и уписа, чиме ће се умногом смањити притисак на школе у којима је изражено постојање више смјена. Као најефикаснији механизам за цијелокупну реконструкцију објеката, наметнули су се програми енергетске ефикасности, који осим функционалног унапређења, доводе и до повећања економичности објеката. С тим у вези Министарство просвјете, науке и иновација је у завршној фази преговора са ЕБРД-ом, за кредитни аранжман вриједности 25 милиона еура за тоталном реконструкцијом у дијелу енергетске ефикасности 24 постојећа објекта, пише у агенди.

Неопходно је, како је наведено у агенди,  покренути тендерске процедуре за изградњу или реновирање школа како би се смањио број смјена у најнасељенијим основним школама са садашњих пет смјена на највише три до децембра 2027.

-Кроз кредитни аранжман са ЕИБ-ом, основна школа у насељу Забјело, у Подгорици, основна школа у насељу Сити  кварт у Подгорици и насељу Карабушко поље у Тузима и ОШ „Владимир Назор“ у Подгорици. Поред основних школа предвиђена је и изградња нове гимназије у Подгорици, пише у документу.

Капиталним буџетом такође је предвиђено изградња основне школе у насељу Бечићи, Будва, нове зграде Основне школе “Младост” у Бијелом Пољу,  нове основне школе у насељу Игало, Херцег Нови, реконструкција зграда Фондације породица Бошковић-Ђуровић-Лакетић у насељу Србина, Херцег Нови, доградња основних школа „Владо Милић” и “Октоих” у Подгорици, изградња нових основних школа у Тивту,  у насељу Стари Аеродром и у насељу Блок 35-36 у Подгорици, као и изградња још једне гимназије у Бару.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here