Филм „Последњи корак“ Перице Ђаковића вечерас на РТХН

У програму Радио-телевизије Херцег Нови вечерас (недеља, 6. октобар) од 20.00 сати можете погледати документарни филм Перице Ђаковића о последња два дана краља Александра Карађорђевића, који је из манастира Савина преко луке Зеленика кренуо за Марсеј, гдје је убијен 9. октобра 1934. године.

Филм симболичног наслова „Последњи корак“ објављен је прије тачно 10 година, поводом 80 година од убиства краља Александра, казао је за РТХН аутор, новинар и публициста Перица Ђаковић.

-Зашто „Последњи корак“? Па, то је последњи корак у његовој земљи, земљи коју је он створио, а жељели смо да испратомо 48 последњих сати његовог живота. Он је 5. октобра возом из Београда стигао у Косовску Митровицу гдје су га чекала два отворена аутомобила, и онда је лагано кренуо ка Црној Гори. Врло је интересантно да он долази на Цетиње, град у коме је рођен, да покаже кућу у којој је рођен. То је једини краљ који је рођен на Цетињу, одакле су његов споменик склонили, а људи би се тиме поносили у било ком граду на свијету. Са Цетиња одлази за Милочер да краљица покаже и похвали се кућом која је при крају, а коју сада многи присвајају. Одатле колима долази до Лепетане гдје се укрцава на трајект и прелази у Каменаре, гдје га чека силни народ. Долази до Зеленике гдје је био везан брод „Дубровник“ којим је краљ ослободилац, краљ помиритељ и краљ ујединитељ 6. октобра кренуо на пут без повратка. Од његовог доласка у Херцег Нови почиње читава прича филма, казао је Ђаковић, истакавши да је све забиљежено на основу аутентичних свједочења људи.

Филм „Последњи корак“ можете погледати вечерас од 20.00 сати у програму Радио-телевизије Херцег Нови, а биће приказан и на „Вечери сјећања на Краља Александра“ 9. октобра у дворани „Парк“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here