Расписан тендер за реконструкцију и ревитализацију Шпањоле

Министарство културе и медија објавило је тендерски поступак за извођење прве фазе радова на реконструкцији и ревитализацији тврђаве Шпањола у Херцег Новом.

Циљ реконструкције је успостављања међународног креативног центра, у оквиру имплементације стратешког пројекта SA CREATIVITY који је финансиран под окриљем INTERREG IPPA програма прекограничне сарадње Јужни Јадран 2021-2027.

Како је раније казала министарка културе и медија Тамара Вујовић, реконструкцијом ће ово културно добро бити обновљено и заштићено од даљег пропадања, и биће коришћено у сврху презентације креативних потенцијала Црне Горе.

-Министарство културе и медија ће у оквиру пројекта спровести реконструкцију и ревитализацију тврђаве Шпањола што подразумијева реконструкцију објекта у постојећим оквирима и успостављање међународног креативног центра. Циљ ове активности је, прије свега, заштита културног добра од даљег пропадања кроз стављање у нову, одрживу и савремену функцију.

Након реконструкције, у објекту ће постојати капацитети за резиденцијалне боравке умјетника и креативних предузетника, развој стваралаштва и креативних индустрија, као и за изложбене, презентационе и смјештајне цјелине, канцеларијски простор и заједничку башту – љетњу позорницу.

Имплементација пројекта биће наставак стратешких активности Министрства културе и медија које су оријентисане на стварање услова за развој стваралаштва и креативних индустрија кроз одрживо коришћење и валоризицију културних добара, што је препознато и у Националном програм развоја културе 2023-2027.

Носилац пројекта SA CREATIVITY је Министарство културе и медија Црне Горе, а пројектни партнери Национална туристичка организација Црне Горе, Министарство туризма Републике Албаније, Регија Пуља и Регија Молизе из Италије. Укупна вриједност одобреног пројекта износи скоро 4, 8 милиона еура од чега је суфинансирање Европске уније 85% за Црну Гору и Албанију, односно 80% за Италију, док остатак средстава обезбјеђују сви пројектни партнери у складу са својим буџетом.

Буџет опредијељен за Министарство културе и медија је скоро 1,5 милиона еура, сопствени допринос је око 218 хиљада еура, а период реализације пројекта је до 31. децембра 2027. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here