Сјећање на Бокељске хероје – свечана академија у Дворани „Парк“

У организацији ОБНОР-а 1941-1945 бокељских општина у сарадњи са општинама Херцег Нови, Тиват и Котор сутра свечаном академијом у Дворани „Парк“  биће обиљежен 5. октобар дан када је 1944. године на Коњском (Зубци) код Требиња основана Прва НОУ  Бокељска бригада.

Бригада је прошла борбени пут од Херце Новог, Котора, црногорског приморја  и учествовала у ослобађању Даниловграда, Подгорице, Колашина, Пријепоља, а затим учествовала у борбама са балистима у Метохији.

На свечаној академији говориће: потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур, предсједник СУБНОР-а Црне Горе Радојица Радојевић и предсједник Организационог одбора за обиљежавање јубилеја Љубенко Боровић.

У оквиру академије биће одржан умјетнички програм у којем ће учествовати КУД Илија Кишић из Зеленике и ученици херцегновске Средње школе  и которске Гимназије који ће извести пригодни рецитал. Предвиђено је и отварање изложбе о борбеном путу  Бокељске  бригаде коју чини поставка од 63 фотографије које су снимили фотограф и борац бригаде Стево Лепетић и други аутори.

На академију су позвани предсједник Црне Горе, премијер и министри одбране, културе и медија и спорта и младих, предсједници општина у чијем ослобађању 1944. године је учествовала Бокљска бригада,  као и  градоначелник Требиња на чијој територији је бригада  формирана.

Позвана су и још четири жива борца бригаде, а од њиховог здравственог  стања завиће да ли ће присуствовати. Организатори су за њих су припремили посебне плакете у циљу захвалности  за све шта су урадили за бригаду.

Пред почетак академије делегација коју чине  борачке организације бокељских општина  положиће на Зупцима цвијеће на мјесту са којег је прије 80 година кренула на свој слободарски пут НОУ Бокељска бригада

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here