Одличан одзив акцији добровољног даривања крви у Институту Игало

У оквиру четврте акције добровољног давалаштва крви, коју је у Институту „Др Симо Милошевић“ организовала Општинска организација Црвеног крста Херцег Нови, у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Котор, прикупљено је 26 јединица крви.

Према ријечима секретарке Црвеног крста Херцег Нови Милене Шћекић одзив је бољи од очекиваног.

-Од 30 људи који су се јавили, њих 26 је дало крв, што је заиста велики успијех. Неки су дошли да добровољно дају крв ненамјенски, други да намјенски дају за своју родбину, пријатеље и надам се да смо овом акцијом успјели да колико толико задовољимо потребе за крвљу у овом периоду. Све генерације су присутне, има људи који први пут дају крв, што је заиста за велику похвалу, да се свијест о добровољном давалаштву подиже у нашој заједници и да се све више људи одлучује да и на тај начин некоме пружи помоћ, истакла је Шћекић.

Шћекић је подсјетила на неке од предуслова који морају бити испоштовани прије даривања крви.

-Очекује се да немају неке болести у тренутку када дају крв, да нису имали хируршке интервенције барем шест мјесеци прије давања крви, хемоглобин мора бити на одговарајућем нивоу, притисак такође. То је све индивидуално и дефинише се на почетку у разговору и прегледу које обавља љекар, и након тога се одлучује да ли неко може дати крв. Увијек наглашавамо, ако нисте данас дали крв, можда ћете дати на следећој акцији. Данас смо имали ситуацију да пар сугрђана прошли пут није успјело дати крв, али на овој акцији јесте. Уколико желите да дате крв, немојте одустати, поручила је Шћекић.

Општинска организација Црвеног крста планира још двије акције до краја године, у новембру и децембру, уз додатна мотивациона предавања како би људима додатно приближили добровољно давалаштво крви.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here