Сједница СО Херцег Нови прекинута, без кворума након расправе о накнади за комунално опремање

Предлог Одлуке о измјенама и допунама Одлуке о накнади за комуналном опремање грађевинског земљишта, која подразумијева повећање накнаде за 30%, образложио је руководилац Управе локалних јавних прихода Милован Баждар. Он је истакао да се важећа одлука мијењала  неколико  пута у последњих неколико година али да се први пут дотиче суштинских промјена а то су просјечни трошкови комуналног опремања на нивоу свих зона.

-Просјечни трошкови комуналног опремања утврђују се на нивоу зона а просјек се утврђе у општем смислу на нивоу општине. Он је у важећој одлуци био 100 еура по метру квадратном. Сада је предлог да се просјечни трошкови повећају на 130 еура по метру квадратном, рекао је Баждар.

Објаснио је да имамо пет зона и да се просјечна трошак се корективним фактором пррилагођава појединим зонама, тако да је корективни фактор за прву зону био 1, 50, другу 1, 20, трећу 0, 75, четврту  0,40 и пету 0, 25.

Милован Баждар, директор Управе локалних јавних прихода

-У постојећој важећој одлуци имали смо у првој зони 150 еура, другој 120, трећој 75 еура, четврта 45 и пета 25 еура.  Ако усвојимо овај нацрт гдје би просјечни трошкови били 130 еура у првој зони би имали износ накнаде по метру квадратном 195 еура, другој 156, у трећој 97, 50, четвртој 52 и у петој 32, 50 еура, рекао је Баждар.

Он је рекао да су накнаде за комунално опремање у другим општинама знатно веће и да су одлуке када је ријеч о тарифама донесене у периоду између 2014. и 2017. године док је одлука у Херцег Новом из 2009. године.

-И са овим повећањем просјечних трошкова ми нећемо доћи на просјечан ниво осталих општина, рекао је Баждар.

Он је рекао да је до данас у овој години реализовано  3, 4 милиона еура за комунанално опремање грађевинског земљишта и урбану санацију од чега се 300 000 еура односи на урбану санацију.

Објаснио је да је за објекте преко 300 квадрата корективни фактор по предложеној одлуци  1, 3, повећан је период плаћања на рате за стамбене функције до 10 година а за правна лица је повећано са три на пет година.

Иван Отовић у име клуба одборника Нова српска демократија – Права Црна Гора је казао да није вријеме за усвајање ове одлуке те да је то истицао више пута на коалиционим  састанцима.

Иван Отовић, предсједник СО ХН (у средини)

-Разумијем све што је говорио г-дин Баждар, његови аргументи стоје, инфлација је утицала на све цијене, Црна Гора као мала држава има ограничене ресурсе када говоримо о монетарној и фискалној политици али за овакве одлуке је потребна дубља анализа. Сматрамо да оваква одлука не би требало да буде донесена, јер ће утицати не само на инвеститоре већ и на наше суграђане, који планирају да граде јер ће то утицати на цијену квадрата градње без обзира о којој зони је ријеч. Треба кориговати цијене али не на овакав начин. Очекујем да наши коалициони партнери разумију овакав наш став, казао је Отовић.

Никола Радман из ГП УРА је поручио свима који не желе да гласају за ову одлуку да објасне грађанима колико ће само у овој години општина изгубити средстава од накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта, а ријеч је, како је рекао, о милионима.

Никола Радман, ГП УРА

-И овом и претходним одлукама се максимално излазило у сусрет нашим суграђинима који су рјешавали стамбено питање, рекао је Радман.

Након расправе Клуб одборника Новске листе је затражио паузу након које није било кворума за наставак сједнице.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here