Софтвер за провјеру података о етничко културолошким карактеристикама доступан до 7.октобра

Фото: Медиа биро

Од данас је доступан софтвер путем кога  грађани могу да провјере своје податке о етничко-културолошким карактеристикама, који су били дио питања, у оквиру Пописа становништва, домаћинстава и станова.

Провјеру је могуће обавити до 7.октобра, каже директор Управе за статистику Црне Горе, Монстат, Мирослав Пејовић.

-Покретањем линка неопходно је уношење захтјеваних података, као што је статистички ИД односно деветоцифрени број са наљепнице која се налази на копији упитника за лице (П1) пописнице. Након што софтвер пронађе јединствени деветоцифарски број, у сљедећем кораку је неопходно унијети додатне информације.  Сљедећи корак је , један од идентификационих података из самог заглавља Упитника за лице, општину или пописни круг, редни број стана или редни број лица, каже Пејовић.

Уколико се подаци о лицу налазе у бази пописа, софтвер ће на екрану приказати резултате упита, односно како се то лице изјаснило на четири питања о етничко културолошких  карактеристикама, објаснио је Пејовић.

-Сама сесија траје 60 секунди , при чему је могућа провјера података максимално до три пута дневно. Уколико софтвер из неког разлога не препозна податке задате као упит, а налазе се на копији пописнице, потребно је контактирати инфо центар Управе за статистику путем бројева тетка 020230822 или 068/851500, навео је Пејовић.

Подсјетио је да је данас почео и Попис пољопривреде који траје до 1. децембра.

– То је најобимније и најкомплексније истраживање у области статистике пољопривреде, а циљ  спровођења пописа пољопривреде је да се обезбиједе међународно упоредиви подаци од значаја за креирање политика, односно креирања одрживе аграрне политике. Важно је напоменути да грађани дају тачне и прецизне податке јер је искључиво на оснovu квалитетних података могуће доносити квалитетне одлуке, рекао је он.

Резултати прошлогодишњег пописа становништва, домаћинстава и станова биће доступни јавности од 15.октобра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here