Патријарх Порфирије служио свету архијерејску литургију у цркви Полагања ризе Пресвете Богородице

Патријарх српски Порфирије служио је данас у цркви Полагања ризе Пресвете Богородице свету архијерејску литургију уз саслужење архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског  Јоаникија и више архијереја, свештенства и свештеномонаштва.

Патријарх Порфирије од јуче борави у Херцег Новом поводом обиљежавања 1000 година олтара и 200 година од изградње цркве Полагање ризе Пресвете Богородице у Бијелој. На мјесту гдје ће се градити саборни храм посвећен Сретењу Господњем освештао је крст а потом је присусутвовао и свечаној академији у Дому културе у Бијелој. Патријарх је у бесједи током данашње свете архијерејске литургије нагласио значај служења и присуства литургији.

-Литургија је центар нашег живота, извор са којег се напајамо, не само снагом, чистим мислима и добротом, него и самим Богом, хранимо се  самим живим Богом, кроз његово тијело и крв, кроз свето причешће. Ту на светој литургији открива се љубав Божија у односу на нас али ми исповједамо и потврђујемо своју љубав у односу на Њега и на читаву творевину.  Ту постајемо једно са Њим и једно међусобно. Света литургија је заправо Царство Божије са нама и међу нама и у светој литургији ми постајемо грађани тог царства Божијег царства Небеског. Зато не треба да нас чуди што је наш народ од памтивјека изнад свега и прије свега, гдје год је одлазио и гдје год се настањивао подизао олтар Богу живом, подизао храмове, рекао је између осталог патријарх Порфирије.

Патријарх је рекао да је питање да ли можемо претпоставити уопште како је живио наш народ прије хиљаду година, „ми  који данас имамо изазов да будемо потрошачка бића, да будемо бића чији живот искључиво зависи од онога што је споља, од онога што уносимо у себе, да ли можемо разумјети да је неко можда стицао корицу хљеба уз зној, напоре и труд“.

-И када је питање чиме се покривао у сну био је спреман да зида олтар, да зида цркву, да зида храм, који је требало да буде дом и кућа свих који су се ту сабирали јер је прије тога и изнад тога био дом Божији јер је морао да буде љепши и већи него што је то дом у којем скривамо и чувамо и хранимо своје тијело. Ова светиња и овај олтар је подигнут прије 1000 година, а онда прије 200 година је подигнут овдје храм да долазимо, да долазе  наши преци и да се уче смислу живота, да се уче каталогу вриједности, да се уче ономе  што је приоритет у односу на оно што је секундарно, да се науче јеванђељу Христовом и његовим заповјестима, и не само да се науче него да јеванђеље Христово и запосвјести Христове постане живот њихов, рекао је патријарх Порфирије.

Истакао је да постоје два система вриједности, један јеванђељски, Христов, Божији а други људски, без Бога.

-И као што када је човјек био створен био на крсту да изабере да ли ће Божији, Христов и јеванђељски или људски  огољени, материјални, пролазни, кроз вјекове је увијек било тако и данас је тако, а наши преци који су зидали такве храмове гдје год су долазили од Светога Саве једанпут за свагда опредјелили су се за Божији закон, за живот у Христу, за живот по Христу. А то није ништа друго него закон који каже: „Немој да чиниш другоме што не желиш да он теби чини“. То није ништа друго него смјерница да је породица  црква, да је породица благословена Богом, да је она дата да би се човјек научио да је љубав смисао живота, да без Бога нема смисла живота, да чак ако смо најуспјешнији, најбогатији, највећи, најмоћнији, све то може имати неку вриједност у нашим животима, али ако је то ограничено нашим рођењем и нашим одласком са овог свијета, ако не постоји вјечност, тј. ако не постоји Бог и ми у њему, све је онда бесмислено. Шта онда може бити, мука, пропаст, несрећа, рекао је Порфирије и истакао да ће нам бити боље само ако будемо бољи.

Синод Српске православне цркве додијелио је орден Светог Петра Цетињског чудотворца проф. Драгу Шеровићу, док је митрополит Јоаникије поводом великог јубилеја који се обиљежава у Бијелој патријарху Порфирију уручио патријаршке инсигније и крст из манастира Савина.

Патријарх Порфирије данас од 19 часова присуствоваће свечаној академији у Цркви Светог Николе у Котору, уприличеној поводом 185 година рада Српског пјевачког друштва „Јединство“ (1839) из Котора, на којој ће бесједити проф. др Дарко Танасковић. У недељу 29. септембра у 9 часова у цркви Св. Николе служиће са архијерејима и свештенством свету архијерејску литургију.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here