План реструктурирања Института Игало до 30. новембра

Институт Игало

Пројектни тим Универзитета Црне Горе (УЦГ), који чине представници Економског, Грађевинског и Медицинског факултета, сагласно Споразуму о сарадњи између Владе Црне Горе и УЦГ о изради плана реструктурирања, у овом тренутку завршавају фазу интервјуа и увелико раде на анализама тренутног стања и идентификацији кључних изазова које ће довести до предлагања више модела за Институт у Игалу, саопштили су „Дану“ из Министарства просторног планирања, урбанизма и државне имовине.

– Циљ је да се дефинише свеобухватан план реструктурирања Института у Игалу, којим ће се осигурати не само краткорочна финансијска стабилизација, већ и дугорочно финансијско оздрављење, као и унапређење конкуретности пословања. План реструктурирања ће, између осталог, обухватити анализу тренутног стања, идентификацију кључних проблема и изазова, те предлог конкретних мјера и активности које је потребно спровести како би Институт постао профитабилан и одржив – објаснили су из ресора којим руководи министар Славен Радуновић.

Сагласно члану 7 споразума између Владе и Универзитета, 30. новембар 2024. године је крајњи рок за достављање плана реструктурирања Влади.

– Што се редоследа корака тиче, након достављања плана реструктурирања од стране Универзитета ЦГ, он ће бити достављен Агенцији за заштиту конкуренције на мишљење. Такође, биће заказана скупштина акционара са овом тачком дневног реда и приступиће се гласању – прецизирали су из министарства.

Навели су и да би било крајње незахвално лицитирати са цифрама, односно одредити у овом моменту приближне пројекције у вези са нивоом инвестиција у Институт.

– Те пројекције немамо и било би крајње незахвално лицитирати цифрама, нарочито имајући у виду комплексност пословања Института и у регуларним условима; акценат је на јединственом производу који нуди Институт како домаћем тако и међународном тржишту, али и на структури обавеза које има према повјериоцима. Не мање битан сегмент јесу и објекти и анализа на којој ради Грађевински факултет у смислу процјене тренутног стања објеката у обухвату Института у Игалу и процјене са аспекта потребе за евентуалном реконструкцијом – истакли су из тог ресора.

Један од циљева Плана је и реорганизација радне снаге али из ресора Славена Радуновића кажу да је рано излазити са таквим информацијама.

–У овом тренутку не бисмо лицитирали таквим информацијама. Оно на шта указујемо – а што је и садржано у самом пројектном задатку који је саставни дио споразума, један од циљева јесте и реорганизација радне снаге ради побољшања ефикасности и смањења редунданције. Ово укључује процјену тренутног нивоа запослености и улога, оптимизацију структуре запослених и евентуално рјешавање вишка запослених уколико анализе покажу да за тим има потребе – навели су Министарства просторног планирања, урбанизма и државне имовине.

Нагласили су да је циљ плана реструктуриарања да Институт коначно позитивно послује и да нема дугове и минусе.

– Управо је то циљ, јер увођењем мјера које ће садржати план реструктурирања Институт ће се трансформисати у модерну, конкурентну и финансијски стабилну институцију, спремну да одговори на изазове будућности и да настави своју мисију пружања висококвалитетних здравствено-рехабилитационих услуга, кроз фокусирање на постизање финансијске стабилности, унапређења оперативне ефикасности и побољшања квалитета услуга – нагласили су из министарства.

Влада је приступила изради плана реструктурирања како би ријешила дугогодишње проблеме са којима се суочава Институт у Игалу.

Извор: Дан

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here