Свјетски је дан туризма

Свјетски је дан туризма, који се, ове године обиљежава се под слоганом „Туризам и мир“. Тим поводом, министарка туризма Симонида Кордић поручила је да, док обиљежавамо овај датум, препознајемо изванредну улогу туризма у изградњи мостова међу културама и народима.

-Данас, више него икада, туризам има потенцијал да допринесе процесу помирења, друштвеној правди и одрживом развоју, те да подстиче демократске вриједности и мирно рјешавање конфликата.

Симонида Кордић, министарка туризма

Црна Гора, са својом богатом културом и традицијом, али и препознатљивим природним љепотама, свједочи о снази туризма у окупљању различитих народа, религија и култура.  Вјерујем да туризам може бити примјер другима – покретач позитивних промјена, генератор нових идеја и колијевка иновативних рјешења за мир и просперитет, поручила је Кордић.

Истиче и да кроз образовање, подршку предузетништву и иновативне иницијативе, заједно можемо градити туризам који доприноси миру и стабилности, како код нас, тако и широм свијета.

-Туризам је прилика да изградимо бољи свијет – свијет у којем су мир, сигурност и разумијевање темељ сваког путовања. Зато вас овом приликом позивам да заједничким снагама радимо у правцу мирније и одрживије будућности планете, на крилима туризма, закључила је Кордић.

Подсјећамо и да је данас, у сарадњи Министарства туризма са Министарством екологије, одрживог развоја и развоја сјевера и Министарством културе и медија, обезбијеђен бесплатан улаз у националне паркове као и националне музеје (Народни музеј, Музеј савремене умјетности, Природњачки музеј и Поморски музеј).

Такође, ресорно министарство заједно са жичаром Котор-Ловћен, ЈПМД, те туристичким организацијама Пријестонице Цетиње, Котора и Херцег Новог, обезбиједило је превоз и бесплатну вожњу жичаром за дјецу из Дома у Бијелој, те ученике ЈУ Средња стручна школа са Цетиња.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here