Септембар – мјесец наде и подршке за дјецу која се лијече од канцера

Сваког септембра Интернационална заједница за борбу против малигнитета код дјеце покреће глобалну кампању поводом Златног септембра – мјесеца наде и подршке за дјецу која се лијече од канцера. Кампањи се и ове године бројним активностима придружује Удружење родитеља дјеце обољеле од канцера „Феникс Црна Гора“.

Како за РТХН информише предсједница Удружења Ангела Муришић кроз овогодишњи пројекат „Оснажени за будућност” желе да укажу јавности на важност превенције касних посљедица лијечења.

-У Црној Гори не постоје програми касних посљедица, доктори се базирају на одређивање тачне терапије која води ка изљечењу дјетета. Након лијечења мало се води рачуна о посљедицама које код некога могу бити лакше а код некога теже. Нека дјеца послије лијечења не буду излијечена, већ улазе у фазу ремисије која траје пет година и након тог периода мало ко се бави здрављем те дјеце, рекла је Муришић.

Зато је важно, истиче Муришић, да када дјете са дјечијег пређе код доктора за одрасле, они буду упознати са историјом болести, што често није случај.

-Како би га упутило на ране скрининге да би предуприједили касне посљедице. Неке од тих посљедица су проблеми са срцем, са штитном жлијездом, затим проблеми са учењем и концентрацијом, хормонални поремећаји, а може бити и секундарни малигнитет. Зато смо посветили једну активност окупљања младих који су се раније лијечили, како би испунили упитнике по којима би се млади који се сада лијече водили и на тај начин лакше знали на шта треба да обрате пажњу, истакла је Муришић.

Пројекат под називом „Оснажени за будућност” подржала је Општина Херцег Нови кроз додјелу средстава за НВО пројекте.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here