Синдикати полиција региона траже бољу заштиту службеника

Делегација Независног синдиката полиције Црне Горе (НСПЦГ), на челу са предсједником Игором Рмандићем, боравила је у дводневној посјети Словенији, на позив Синдиката полицајаца из те земље, и том приликом одржала важне састанке са највишим званичницима безбједносног сектора те земље као и са представницима полицијских синдиката из региона.

Како је саопштено из Независног синдиката полиције, на састанку са генералним директором полиције Словеније Сенадом Јушићем и сарадницима размијењена су искуства службеника двије земље у решавању проблема у погледу опреме, униформе, средстава за рад али и зарада и неопходне правне заштите.

– Поред низа тешкоћа са којима се суочавају полиције Словеније и Црне Горе посебно је наглашен драстичан недостатак службеника што значајно отежава функционисање оба система. Заједничка оцјена са састанка је да се мора дати снажнији и одлучнији одговор на све чешће покушаје дискредитације полицијских сужбеника као и службе уопште а чега смо свједоци у свакодневном животу – наведено је у саопштењу.

На маргини спортске манифестације у организацији Синдиката полицајаца Словеније делегација НСПЦГ је имала и разговор са министром унутрашњих послова Словеније Боштјаном Поклукаром и том приликом је констатована потреба тијесне сарадње двије полицијске организације, посебно имајући у виду развој и повезаност криминалних група двије земље.

Такође је истакнута и неопходност социјалног дијалога, те сталне потреба унапређења услова рада и положаја службеника Министарства унутрашњих послова. Министар Поклукар је, на наше велико задовољство, искористио ову прилику да изрази нескривено дивљење љепотом Црне Горе коју је недавно и посјетио.

Као резултат ове значајне посјете представници Синдиката полицајаца Словеније, Независног синдиката полиције Црне Горе, Синдиката Српске полиције, Независног синдиката полиције Македоније, Синдиката полиције Хрватске, Синдиката полиције Македоније и Самосталног синдиката полицијских службеника граничне полиције БиХ су потписали заједничку изјаву којом се тражи спровођење следећих мјера:

– Боља заштита полицијских службеника приликом обављања службене дужности.
– Правично вредновање обављеног посла и исплата зараде на основу степена одговорности, тежине, опасности и ограничења које носи посао који обавља полицијски службеник.
– Сузбијање дискриминације полицијских службеника и полицијских активности.
– Приоритет у решавању пред надлежним органима случајева напада и пријетњи полицијским службеницима.

Независни синдикат полиције Црне Горе ће наставити да улаже знање и енергију у развијање односа са колегама у региону како би кроз размјену искустава, добрих решења и начина вођења социјалног дијалога унаприједили начин рада Полиције, усвојили квалитетне праксе и на тај начин пружили што боље заступање и сервис члановима Синдикалне организације.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here