Антисиндикално дјеловање бродарских компанија, које нису потписале колективне уговоре

Самостални синдикат помораца и докера Црне Горе надлежан је за контролу бродарских компанија, да ли су „покривени“  колективним уговором по прописима ITF-a, Међународне транспортне федерације, а према Конвенцији међународне организације рада, која је од 2006. претрпјела неколико измјена.

Предсједник  Самосталног синдиката помораца и докера Црне Горе Агим Мила, за РТХН је изјавио да Међународна транспортна федерација, као глобални синдикат транспортних радника, у оквиру које имају секцију за поморце, брине о правима запослених у овом сектору:

Агим Мила

– Уговор са ITF није обавезан, зато власници брода, неће да потпишу. Али је пожељно да брод буде „покривен“ тим посебним уговором. Сама чињеница да ако власник брода не жели да потпише, он просто не жели да синдикат буде близу помораца. Они  хоће да држе поморце одвојено од синдиката.

Имајући у виду да су велике поморске компаније пребациле на бродове на ткз. заставе земаља погодности, тако избјегавајући примјену не само пореских закона из држава одакле долазе, него и закона који се односе на права помораца – Међународна транспортна организација покренула кампању  „Застава погодности“ (FOC Campaign „Flag of convenience“).  Камапањом се утиче на компаније, које имају бродове под тим заставама, заставе тих држава, да их примора да потпишу, тзв. специјалне ITF уговоре, односно, да им наметне, колективне уговоре ITF-a, објашњава Мила.

Конвенцијом су прописани минимални условима живота и рада на броду.

– Ту су прописане зараде, сати рада, сати одмора, репатријација и сва остала питања која се тичу права помораца из тог радног права, навео је Мила.

Самостални синдикат помораца и докера Црне Горе, ће на конгресу ITF-a, који ће бити одржан сљедећег мјесеца у Мароку, дати своје предлоге резолуције, који се односе на евиденцију помораца:

– Наш синдикат је управо, поднио амандман тражећи евиденције наших помораца, односно, синдиката сваке државе, да би имали евиденције о свим посебним уговорима које је ITF потписао. На тај начин ћемо да идентификујемо колико је помораца, из које државе обухваћено тим уговорима.

У циљу примјене кампање „Заставе погодности“ (FOC Campaign „Flag of convenience“ ), ITF je формирао мрежу инспектора, има их стотињак по цијелом свијету и они обављају инспекције, како бродова који нису покривени посебним уговорима, али и онима који јесу, да би се увјерили да се ти колективни уговори поштују, објашњава Мила.

 Поред сета докумената, који би сваки брод требало да посједује, ради обезбјеђивања наведених стандарда, компанија која жели, треба да потпише  уговор са ITF и одговарајућим синдикатом, у зависности одакле је радна снага на том броду.  ITF одлучује, који ће Синдикат бити потписник тог уговора.  

– Конкретно, смо имали сада случај са компанијом „Дабиновић“ из Монака, с обзиром да је радна снага, углавном, из Црне Горе – ITF  је делегирао наш Синдикат, да буде потписник посебног уговора, објашњава Мила.

Поморци на броду Каменари, компаније Дабиновић, нису покривени колективним уговором, утврђено је приликом недавне контроле.

–  Инспектор из Шпаније обавио је радну инспекцију тог брода у Порту Сан Андер. Оно што је првобитно утврдио јесте, да брод није „покривен“  ITF посебним уговором, односно, да поморци на том броду нису заштићени колективним уговором. Инспектор је затражио додатну документацију како би се увјерио да ли се поштују одредбе о радном времену, сатима одмора, сатима рада, условима на броду…Међутим, капетан је по наредби компаније одбио да да документацију на увид, инспектору ITF-a.

С обзиром да се ради о синдикату, нису ни били обавезни да доставе документацију ITF инспектору, и то право су они користили. Међутим, на тај начин су показали антисиндикално дјеловање, оцијенио је Мила.

Мила напомиње, да Самостални синдикат помораца и докера ЦГ, по налогу Међународне транспортне федерације, има право да прати кретање брода компаније Дабиновић. У зависности од луке пристајања, вјероватно ће позвати на „Post save control“ у тој луци, ради детаљније претраге брода.

На основу пријаве Синдиката,  у луци пристајања обављају Пост сејв контрол, односно, детаљну контрoлу брода.

Дјеловање синдиката у овом и сличним случајевима је ограничено законом, објашњава Мила, додајући да компанија „Дабиновић“, кроз принцип колективног преговарања има могућност да исправи неправилности.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here