PRIMAVERA – FESTIVAL KREATIVNOSTI I MAŠTOVITOSTI U ČAST PROLJEĆU

Konačno Primavera i konačno slavlje u znak proljeća, života, dolaska ljeta i svakako u čast prirode koja nas okružuje a koju u svakom trenutku valja čuvati. Na terasi Gradske kafane i u parku Boka, traje Primavera, peta u nizu i jedna od poznatih Stađunskih fešti NVO Ruke. Uz rukotvorine koje su izložene na maloj terasi, radionice za djecu kako napraviti Hvatače snova, preko ekološke sekcije učenika OŠ „Dašo Pavičić“ do zumbe i sambe koja se pleše u Parku Boka, danas je sasvim sigurno da će svako od posjetilaca naći nešto za sebe, uživati u kreativnosti i umjeću izlagača i u druženju koje je svima nedostajalo toliko mjeseci.

Šta je izloženo na štandu NVO RUKE, upoznala nas je vrijedna djevojčica Dunja Kojović, koja je sa posebnim emocijama govorila o svemu što su pripremili.

-Tu su džemovi od narandže i od smokve, narancini, sapuni, lavanda, broševi, so za kadu, svijeće, razni mirisi…. Najviše mi se sviđaju narancini, nisu ni preslatni, nego taman kako treba. Posebnmo uživam da pomažem mami kada pravi sapune ili pakuje lavandu, ili da ocjenjujem broševe kada ih napravi, kazala nam je Dunja.

Biljana Vukčević, izložila je ručno rađene heklane, odjevne predmete.

-Predstavljamo ono što je nastajalo ove zime. Festivali poput Primavere su velika podrška za sve nas jer možemo da prikažemo šta je to nastajalo tokom prethodnih mjeseci, kaže Biljana za koju heklanje predstavlja, kako ističe, i hobi i odmor.

Ana Bulatović – Lili morska, priredila je zanimljivu radionicu za djecu kako napraviti Hvatača snova.

-Hvatači snova su dio južnoameričke kulture, Indijanaca koji su ih pravili da bi svoju djecu zaštitili od loših snova, noćnih mora. Obično se kače ili na uzglavlju iznad kreveta ili na prozoru. Priča glasi da san kada uđe, ao je loš uplete se, a ako je dobar sklizne niz perje i trakice do glave sanjača. Koliko će se praviti, zavisi od veličine i materijala, od nekoliko sati do nekoliko dana. Danas je već postao i više od običaja, dekor a tako i treba da bude jer je predivan, kazala nam je Ana.

Senka Stanić, izradila je prozorčiće od bijelog bora, a njena prijateljica kućice za ptice.

-Prozorčići su u raznim bojama, različitih su dimenzija i služe da vidite kroz njih nešto ljepše. Nastali su od bijelog bora, u pitanju je ručni rad i za njihovu izradu je potrebno tri do pet dana. Kućice za ptice su takođe ručni rad moje prijateljice. Festivali poput Primavere nam svima prijaju i ovakvi događaji su potrebni Herceg Novom koji je turističko mjesto.

Plato nekadašnjeg hotela Rudnik, bio je prostor za ekološku edukaciju. Učenici OŠ „Dašo Pavičić“ izveli su „Vitaminsku jadikovku“, zatim predstavljali ljekovito bilje koje je dobro za borbu protiv Kovid 19, ali i program „Obucimo naranče“. Maja Erenji Her Braun (Maja Erenji Her Brown), objasnila je da su tim performansom željeli da skrenu pažnju na devastaciju citrusa u našoj opštini.

-Proljeće je ali sada je vrijeme da se priča o zaštiti naranača jer na zimu će nam biti kasno. Mali performans „Obucimo naranču“ učenika OŠ „Dašo Pavičić“ i njihove nastavnice Marine Perović je kreativan način da se priđe problemu, ali se nadam da će biti i neki praktičan način. Dvije naranče na platou hotela Rudnik su jedan od simbola Herceg Novog a kao što se može primjetiti, nisu baš u dobrom stanju. Na ovaj način hoćemo da pokažemo da su važne i da ih treba čuvati. Nama su posebno važne jer su povod za pokretanje naše prve stađunske fešte „Malu feštu od naranče“, objasnila je Erenji Her Braun.

U Parku Boka plesala se samba i zumba zahvaljujući školi plesa salsa Revolutión i klubu Zumba Shaira.

Program traje do 14 sati.

Tradicionalni izlet i radionica upoznavanja sa ljekovitim, jestivim i začinskim biljem biće organizovani sutra u popodnevnim satima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here