Промоција поеме „Када пливаш“ Растка Шејића вечерас у Кући нобеловца

Маритимна поема „Када пливаш“ редитеља и новинара Растка Шејића биће представљена у понедјељак, 16. септембра у 20 сати у Кући нобеловца Ива Андрића на Топлој.

Поема „Када пливаш“ успјешно је представљена у великом броју градова региона, проносећи љепоту Боке Которске диљем нашег језика и културе у лирском тумачењу истакнутог редитеља, новинара и умјетника Растка Шејића. Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови и ЈУК Херцег Фест враћају књигу у мјесто њеног постанка, „владикино језеро“ како га аутор назива. О поеми ће поред Шејића говорити истакнути бокешки интелектуалци: књижевница Оливера Доклестић, професорка књижевности Љиљана Чолан, капетан дуге пловидбе и публициста Предраг Кузмановски, а разговор ће модерирати новинар и културни радник Небојша Мандић.

Драмска радње ове поеме чији су издавачи Матица Боке, ИК Прометеј из Новог Сада и Удружење „Шта хоћеш“ из Београда је пливање, стални покрет, које инспирише лирског субјекта на креирање изузетних слика. Илустрације академског сликара Зорана Мујбеговића у детаљу и сведености вињета употпуњују доживљај пјесама.

По мишљењу рецензента Жељка Комненовића: „Заиста, то подсјећа на слике Воја Станића. Као да се налазите на тој плажи, као да је љето.“ Живојин Ракочевић, пјесник и такође рецензент књиге, мишљења је да је књига настала у вријеме када смо сви суочени с питањем „Како дишеш? Смијеш ли да дишеш?“ подвлачећи да дужина стихова одговара замаху пливача. Најчешће су критичари поредили Шејићеву Боку Которску са митском Суматром Милоша Црњанског.

Дефинисана и као геопоетска књига, писана урбаним језиком, Шејићев сакрални ритуал пливања пут је ка хармонији са природом и самим собом, али у сукобу са живо дочараним транзиционим и менталитетским изазовима.

По ријечима аутора Растка Шејића: „Само посјетити кућу Иве Андрића на Топлој, или стан у Београду, је посебан доживљај. Немогуће је избјећи проток мисли о његовим капиталним дјелима, све те живе ликове, прецизну слику менталитета и историјских токова. Част је што смо „Када пливаш“ и ја позвани да се представимо баш на том историјском мјесту наше књижевности, а посебна је радост што се књига послије лутања по градовима широм Србије враћа кући у Боку, и што је њен садржај важан неким искреним и културним Бокељима.“

Растко Шејић (49) је редитељ, вишестрани умјетник, новинар, пропагандиста и путописац. Мастер је економије по образовању.  Аутор је документарних ТВ серија „На веслу прича“, „Одлив мозгова“, „Светски“, „Бока поморска“, „Девојке из седамдесетих“, „АрхеологИја“, као и низа документарних филмова и видео спотова. Његови филмови и серије били су у званичној конкуренцији филмских фестивала широм свијета. Шејићу је 2022. године додјељена Велика грамата Друштва књижевника Косова и Метохије, а његов филм „На веслу прича: Поздрав песнику“ освојио је прву награде на Међународном фестивалу Графест 2021. године.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here