ПРОЈЕКАТ „FORTITUDE“: РАДИОНИЦА О УПРАВЉАЊУ КУЛТУРНОМ БАШТИНОМ

Радионица о управљању дестинацијама под називом “Насљеђе и интерпретација” одржана је у оквиру ЕУ пројекта „Fortitude“, на којем је партнер Општина Херцег Нови.

Главни циљ дводневне радионице, на којој је учествовала и представница Канцеларије за међународну сарадњу, био је унапријеђење модела управљања туристичком дестинацијом, побољшање искустава посјетилаца, постизање вишег нивоа туристичке атракције дестинације, као и подизање нивоа знања о маркетингу и валоризацији културне баштине.

Како је саопштено из локалне управе, предавачи су били стручњаци из области културне баштине за утврђења, из Европске федерације утврђених градова (ЕФФОРТС) из Брисела, асоцијације које окупља више од 200 чланова, а међу којима је и наша општина.

Размјена стручних знања и вјештина, јачање сарадње и истицање значаја фортификационог насљеђа као значајног предуслова за друштвени, економски и просторни развој, основне су смјернице рада ове асоцијације. Радионица је организована од стране Општине Бар која је такође партнер на пројекту „Fortitude“, уз подршку водећег партнера ЈУ Тврђава културе Шибеник и Европске федерације утврђених градова (EFFORTS).

– Кроз пројекат „Fortitude“ тврђава Форте Маре ће добити низ нових садржаја у унутрашњости што укључује нова технолошка и просторна рјешења у сувенирници и Инфо-пулту тврђаве, изложбене поставке у дијелу подземних простора тврђаве, као и модерну мобилну опрему за реализацију програма на отвореној сцени – поручили су из Канцеларије за међународну сарадњу.

Пројекат „FORTITUDE“ (Историјске тврђаве које интензивирају прекогранични развој туризма) финансира програм „Interreg IPA CBC“ Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора, водећи партнер је ЈУ Тврђава културе Шибеник док су партнери на пројекту поред наше општине и градови Бања Лука и Карловац и општина Бар. Укупна вриједност пројекта је 1.618.438,72 €, а вриједност буџета Општине Херцег Нови је 373,273.02 €.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here