ИНСТИТУТ СЕ ОКРЕЋЕ РЕГИОНУ, ОТКАЗАН НОРВЕШКИ ПРОГРАМ

Традиционални гости Института „Др Симо Милошевић“ који долазе из Скандинавских земаља, отказали су аранжмане до краја године, потврдила је за РТХН директорица др Марина Делић. Она је такође објаснила да ће наредних дана радници примити априлску плату.

Главни проблем отказивања аранжмана гостију из Скандинавских земаља је спора масовна имунизација у њиховим државама, објаснила је др Делић.

-Нажалост, добили смо одговор од нашег највећег партнера из Норвешке да отказују све аранжмане до краја године. Њихово објашњење је да је масовна имунизација у њиховој држави спора. Они су практично остали на двијема врстама вакцина, Фајзер и Модерна, стопирали су вакцинацију Астразенеком, што их је успорило. То је један од разлога, а други је што је ријеч о доласку пацијената који су на озбиљној медикаментној терапији, казала је др Делић.

Шведска је још почетком године отказали све аранжмане, а из Института се још увијек надају да неће изостати гости из Холандије.

-Недавно, прије мјесец, Холандија је отворила границе према Европској унији, а према информацијама које нам је прослиједила агенција Фонтана, очекују да би крајем августа требало бити отворена и ка Црној Гори. Када је ријеч о Данцима, остаје такође информација о могућем доласку крајем ацгуста и почетком септембра, али све је то мало. Нечему се надамо, али то неће бити ни приближно оном што смо очекивали и за шта смо имали већ потписане уговоре, објашњава др Делић.

Због мале вјероватноће доласка гостију из европских земаља, Институт је у претходном периоду у региону интензивно промовисао аранжмане по промотивним цијенама у Другој фази.

-Нисмо мировали, послали смо бројна писма намјере партнерима у региону али и државама са којима ће Црна Гора имати авио повезаност као што је Украјина, а рачунали смо и на Русију. Сада ће нас ова ситуација погодити, али имам информацију да руски превозник послије дужег низа година почиње да лети за Чилипе.

Повећава се број либијских пацијената и сутра очекују долазак групе од њих 25 који ће бити на рехабилитацији.

Преосталим средствима од кредита Инвестиционо-развојног фонда радницима Института биће исплаћена априлска плата, казала је др Делић.

-Тешка је финансијска ситуација у Институту, плата касни али је у току реализација и у наредна два, три дана биће исплаћена. Комплетна ситуација је условила тешку ситуацију, није први пут и увијек смо се борили, тако ће и даље бити како бисмо сачували ову установу, казала је др Делић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here