Црвени тепих за почетак Филмског фестивала

Најпрестижнија црногорска смотра кинематографије, Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро Филм Фестивал, почела је вечерас, први пут у Старом граду и на црвеном тепиху, уз барда југословенског и свјетског глумишта Рада Шербеџију, али и чланицу Савјета фестивала Тању Бошковић, селекторе и чланове жирија у све три конкуренције.

Под слоганом „Све боје филма“, 37. Издање Филмског фестивала отвориће остварење Сенада Шахмановића „Понтоново срце“, а ова глумачка постава прва је која се представила на црвеном тепиху испод Сат куле.

Шахмановић је у изјави за РТХН казао да неће да оцјењује свој филм, већ да то препушта жирију.

Сенад Шахмановић, редитељ

– Лијеп је осјећај што ће филм бити приказан на отварању. Очекујемо добре реакције публике – казао је Шахмановић.

Глумац Раде Шербеџија, који ће вечерас отворити фестивал, дио је глумачке екипе филма „Понтоново срце“ . Казао је да је дивно бити поново у Херцег Новом.

Раде Шербеџија, глумац

– Снимали смо овдје, у Подгорици. Било је дивно, често сам долазио овдје прије, док сам и у Дубровнику играо представе. Ово је диван крај и дивно сам се овдје провео. Играо сам трешете и бришкуле са једним пријатељем – казао је Шербеџија.

Истакао је да је лијепо сарађивао и са Сенадом Шахмановићем, са дивном глумицом Машом Лабудовић и Марком Јанкетићем.

– Мислим да смо направили супер ствар, ја ћу први пут гледати филм. Филм је заправо и серија и већина мојих сцена драматуршки је стављена у серију – казао је Шербеџија и додао да је сваки фестивал даје оптимизам и радост.

Глумац Андрија Кузмановић, који ће на отварању преузети улогу водитеља, каже да му је част што ће са колегама Сањом Поповић и Миланом Марићем водити прву ноћ 37. Филмског фестивала Херцег Нови.

Андрија Кузмановић, глумац

– Чест сам гост у Херцег Новом и Боки, малтене сам домаћи, овдје је моја друга кућа. Херцег Нови већ има оформљену филмску публику, и вјерујем да управо та публика најбоље препозна значај фестивала, када одгледа филм и онда о њему прича – истакао је Кузмановић.

Како је истакла министарка културе и медија Тамара Вујовић, направљен је један лијеп увод пред отварање фестивала, дашак гламура и за грађане и за читаоце портала, који нису у могућности да буду вечерас на црвеном тепиху.

– Покушали смо да представимо представнике филмске индустрије који се друже са нама и прикажемо како на црвеном тепиху настају везе за можда неке будуће пројекте. Врло сам задовољна бројем људи, атмосфером која влада на црвеном тепиху. Магије које се зову фестивали, када нам дођу они који су креирали ту магију, буду са нама, они чине да фестивал буде фестивал и да публика након тога похрли у биосцопе или позориште за неким својим омиљеним глумцем. Зато је између осталог, јако важно што у Херцег Новом имсмо једног Радета Шербеџију, који је почасни гост фестивал и који није дуго наступао и новска публика га је жељна. Затим, имамо једног Зафрановћа, Жалицу, Бјелогрлића, младе успјешне глумце Марића, Кузмановића, затим Драгојевића који је добио Срце Сарајева. Као министарки културе која је из Херцег Новог, срце ми је пуно – истакла је Вујовић.

Црвеним тепихом вечерас су, уз министарску културе Тамару Вујовић и предсједника Општине Херцег Нови Стевана Катића, продефиловали и поједини редитељи, глумци, продуценти свих филмова који су се ове године нашли у програму Фестивала, али и уважени гости међу којима су били Горан Марковић, Дарко Бајић, Филипе Бобер, Дубравка Дракић, Јанко Љумовић, Сташа Копривица, Јелена Мишељић и многи други.

Церемонија свечаног отварања настављена је на Канли Кули.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here