У Морском добру незадовољни стањем на терену у Херцег Новом

Приоритети ЈП Морско добро ове љетње сезоне на црногорском приморју су безбједност купача, односно добро организoвана спасилачка служба, затим организација купалишта и стање чистоће у зони морског добра.

Руководилац службе за контролу Морског добра Срђан Радић прича за РТХН да стање у Херцег Новом ове године није на задовољавајућем нивоу.

Срђан Радић, руководилац службе за контролу у ЈП Морско добро

– Према резултатима који су нам стигли са терена, нисмо задовољни ни стањем по питању спасилачке службе, ни по питању дивљих објеката, којих је изузетно много, због чега Херцег Нови изгледа као вашариште. Нисмо задовољни ни самом организацијом купалишта, конкретно мислим на заузетост плажним мобилијаром – наводи он.

Радић појашњава правила по којима закупци купалишта постављају плажни мобилијар.

– Уколико је у питању јавно-породично купалиште, наши корисници дужни су да не стављају плажни мобилијар на 50% површине коју имају у уговору. Нажалост, контролом терена у већини случајева се догодило да то правило није испоштовано. Подсјећам да је ово година тендера, па је ово јединствена прилика да наши корисници покажу да су савјесни, да заслужују референце и да заслужују да нормално уђу у предстојећи тендерску годину – истиче он.

Стање је на терену катастрофално, како наводи Радић, јер корисници упркос апелима, крше уговорне обавезе.

Када је ријеч о спасиоцима, Радић информише да су на великом броју купалишта они ангажовани као конобари, помоћно особље у ресторанима и слично.

– То су трагикомичне ситуације када дођемо на терен. Дешава се да нам кажу да имају лиценце. Лиценце неће спасити човјека који се дави, само спасилац који треба да буде на спасилачкој кули, може да спаси живот, са тиме нема игре. Морамо уозбиљити ситуацију у подићи је на озбиљан ниво, макар морали затварати купалишта – казао је он.

Радић је апеловао на надлежне органе, с обзиром да Морско добро нема управну надлежност, да што савјесније и боље раде свој посао на терену.

Обиласком терена, како је казао, евидентиран је велики број неформалних објеката, попут крушки за ударање, штандова за кокице и свега што обалу чини неатрактивном, а што заправо не постоји као категорија.

1 COMMENT

  1. Za 15 dana boravka ovde u Herceg Novom u naselju Topla 2 Parking servis je unakazio srpske turiste stavljanjem kandzi i nošenjem auta.I teresantno je to što kažnjavaju isključivo srpske turiste tj.automobile sa srpskim tablicama iako je recimo u redu prva 2-3 auta sa crnogorskim tablicama oni izvlače ovaj 3-4 sa srpskim.Posle 20 godina letovanja isključivo u Herceg Novom mogu sa sigurnošću da kažem NIKAD VIŠE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here