Хигијена незакупљених купалишта у Херцег Новом није на задовољавајућем нивоу

Хронични проблем током сваке љетње туристичке сезоне је хигијена на незакупљеним купалиштима. Упркос свим покушајима запослених у предузећу Чистоћа, које са ЈП Морско добро има уговор о одржавању, поједине плаже скоро свакога јутра дочекају прве купаче прекrивене пластичним и стакленим отпадом.

Незакупљени дио испод хотела Сан ризорт годинама је проблематичан, јер се, како прича Радмила Перовић из Чистоће, ту током ноћи окупља омладина и иза себе остави огромне количине отпада.

Радмила Перовић, Чистоћа ДОО

– Од пластичних боца, стаклених, поломљеног стакла и тако даље, а они ту и врше нужду, тако да и то додатно унеређује овај дио плаже. Ту имамо највећи проблем што се тиче одржавања свих плажа на територији града и више смо ангажовани. Прије два дана колеге су прале, тај темпо ће се наставити. Докле ћемо се вртјети у том кругу, да они прљају, ми перемо, то не знамо. Вјероватно ће то тако остати до краја љета – наводи она.

Слична је ситуација и са лукобраном на Шкверу, одакле су запослени у Чистоћи прије пар дана извукли велику количину отпада, а морали су да ангажују цистјерну, како би опрали стијене.

Перовић информише да Чистоћа, прeма уговору са ЈП Морско добро, има обавезу одржавања 20-ак купалишта у Херцег Новом, а већина су пјешчане.

– На свим тим плажама имамо постављене пластичне канте од 240 литара, тако да свако ко не жели да остави смеће за собом, има прилику да га правилно одложи. Шпиц сезоне је и велики је број туриста у граду, наравно да су повећане количине отпада, али наши запослени свакодневно одражавају све те плаже – истиче она.

Перовић сматра да би рјешење овог проблема било ангажовање инспекције, која би опомињала, а у крајњем случају и новчано кажњавала починиоце.

– Овако остајемо на истом и тапкамо у мјесту. То се прља сваку ноћ, ми ујутру чистимо. Али када је само смеће у питању, лакше је очистити, али нам је то додатно ангажовање, јер морамо да ангажујемо и цистјерну да пере, уколико се, а дешава се, вршење нужде. То су додатне активности, код којих запослене морамо да повученом са њиховох рејона, да би очистили свакога јутра исти проблем, који се наставља – казала је она.

Како је за РТХН казао руководилац службе за контролу у ЈП Морско добро, Срђан Радић истиче да је чистоћа купалишта и зоне морског добра, један од приоритета предузећа, али да у Херцег Новом није на задовољавајућем нивоу.

Срђан Радић, руководилац службе за контролу у ЈП Морско добро

– Свједоци смо сви кад изађемо на купалишта, шта видимо на терену. Да ли је то слика коју желимо да пошаљемо нашим туристима? Да ли нас то квалификује као елитну дестинацију? Испред Јавног предузећа за управљање морским добром, испред службе контроле којом руководим, кажем да такво стање није одрживо и мора нешто у коријену да се промједни, да би наша зона изгледала како треба – истакао је он.

Запрљана купалишта у Херцег Новом представљају озбиљан проблем, који утиче на изглед града, али и на здравље и безбједност грађана и туриста. Будућност купалишта зависи од сваког од нас, због тога је императив да свако сачувамо за генерације које долазе.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here