Чаролија Плаве шпиље

Плава шпиља, једна од најатрактивнијих природних љепота Боке Которске, не престаје да привлачи велики број туриста. Ова природна пећина, смjештена на полуострву Луштица, између увале Златна лука и рта Мокра Гора, удаљена је десетак километара од Херцег Новог.

Позната је по својој нестварно плавој боји воде, која настаје игром сунчевих зрака. Захваљујући отворима, од којих је један мањи на јужној, а други већи на југозападној страни, свјетлост продире у пећину под углом од 45 степени, стварајући спектакуларан призор.

Туристичке агенције и локални бродари организују редовне туре до Плаве шпиље, пружајући посјетиоцима могућност да уживају у купању у овом природном феномену. Туристи, како домаћи тако и страни уживају у вожњи бродом кроз Бококоторски залив, са обиласком знаменитости као што су тврђаве  Мамула и Арза, као и прелијепих плажа Добреч, Мирищте и Жањиц. Један од бродића који превози путнике до Плаве шпиље је бродић „Пајо“.

Купање у кристално плавој води шпиље, на групу младића и дјевојака који су овдје дошли из Подгорице оставило је посебан утисак.

-Били смо у Плавој шпиљи, па онда на Миришту, тамо смо се купали и скакали са једне литице, момак нам је објаснио историју Мамуле, рекао нам је њене занимљивости и било је дивно искуство. Први пут смо били. Ово је организовано друштво, било је нас осморо и било је дивно. У шпиљи је било  много људи, нисмо дуго били, али је прелијепо. Купали смо се, а вода је онако, плава сва, одсјај сунца у море и било је плаве боје. Било нам је незаборавно искуство. Надамо се да ћемо опет да дођемо. Ми смо иначе из Подгорице сви. Дошли бисмо поново и препоручили би свима, све похвале, прелијепоје, први пут смо сви заједно били, причају Подгоричани.

Излет до Плаве шпиље  памте сви који су  тамо били и  остаје незаборавни дио љетовања.

-Свидјело ми се све, вода, пећина, све. Љетујем у Херцег Новом и први пут сам на овој тури до Плаве шпиље. Ја мислим да је ово природни феномен, баш је прелијепо и вода и боја воде, све је дивно, каже једна од путница.

– Нисам ништа више очекивала. Лијепо је, допала ми се, вода, плава свјетлост и зато што има слијепих мишева, вода је мало хладна али је доживљај јединствен, рекла је туристкиња из Србије.

-Утисци су генерално лијепи, јако лијепо мјесто, лијепа је и чиста вода што је можда и најважније, каже госпођа која је у Плаву шпиљу пошла са унуком.

-Чаробно мјесто, посебан доживљај зато што је под пећином, прелијепа је вода, много лијепе боје, као из часописа и жао ми је што се нисам купала. Ово је нама прво море заједничко, летујемо на Топлој и препоручујемо Херцег Нови свима. Добро је то што нема буке да може човек да се одмори, а и за младе, а и за клинце има журки, прича млади пар из Србије.

Плава шпиља је једна од најљепших и највећих пећина у низу пећина  које се налазе  на полуострву Луштица. Кроз шири  отвор пећине од 15 метара и 3 метра висине,  улазе мањи бродови и барке. Дубина мора у шпиљи је 4 до 5 метара, а висина од нивоа мора до таванице је 9 метара док је укупна  површина од око 300 квадратних метара.

Морнари и водичи на бродићу „Пајо“ Никола Вуксановић и Андреј Цовић откривају зашто туристи већ неколико деценија обавезно посјећују Плаву шпиљу када дођу на љетовање у Херцег Нови.

-До Плаве шпиље нам треба једно сат и по. Доста пута видимо делфине, застанемо, путници су одушевљени, сликају, ту је музика и путницима се највише свиђа Плава шпиља. Имамо путнике од дјеце до доста старијих. Нема ту правила. Ове године су рецимо доста млађи. Најбитније им је да се искупају и сунчају, да им је музика добра. У овој тури свраћамо на Росе и на Жањице, настављамо даље за Плаву шпиљу и након ње идемо око Мамуле и имамо панорамско разгледање, онда идемо до Жањица ко жели да остане, а ко не жели, може одмах да се врати за Херцег Нови. Може да се крене ујутру и да се врати увече, имамо избор и имамо више термина, како коме одговара. Повратна карта кошта 10 еура само до Жањица и Роса, а са Плавом шпиљом је 15. Од почетка сезоне до сада било је сигурно око 10.000 путника, а дневно превеземо од 100 до 250 туриста. Обично долазе у групицама три, четири дјевојке или три, четири момка, или паровa, породице са дјецом. Ова је сезона мало слабија али има туриста каже Андреј.

Рад на бродићу „Пајо“ је добра прилика за праксу за будуће поморце.

– Ја сам нови, ја сам овдје ове сезоне, а до Плаве шпиље идемо једном до два пута дневно. Посао је одличан, за момке који иду у школу за поморце или су на наутичком смjеру одлична је пракса и добар је посао,  каже Никола.

Игра свјетлости у Плавој шпиљи најлјепша је средином дана.

-Најбољи период да се посјети Плава шпиља је у току дана, док је сунце јако, онда се пресијава и буде јако плаво. Најбоље је од 10 до 3, љети, када је највише сунца тада је најљепше. Некада је купање у Плавој шпиљи било безбједније јер је било много мање бродова и глисера, али из године у годину се све више повећава број, а онда гледамо да се сви уклопимо да сви могу да дођу и да не буде превелика гужва. Фирма Пајо ради већ тридесетак година, а за Плаву шпиљу је било велико интересовање од почетка и траје до данас. Опао је број туриста али се надамо да ће бити следеће године боље, каже Андреј.

Туристи, како домаћи тако и страни, уживали су у вожњи бродом и панорамском разгледању тврђава Арза и Мамула уз причу водича о њиховој историји и разгледању прелепих плажа Добреч, Мириште и Жањиц, а посебно су атрактивне туре које укључују свраћање на Росе и Жањицe, где посjетиоци могу да се  купају и сунчају и пробају локалне специјалитете.

 

–  Путем до Плаве шпиље можете да видите љепоте нашег залива, тврђаве Превлаку, Мамулу и Арзу, плаже као што су Добреч, Мириште и Жањице и наравно, саму Плаву шпиљу. Три тврђаве су служиле као дефанзивна линија за улазак у Бококоторски залив. Оне су направљене од аустроугарске војске око 1850. године и које су касније, у Првом и Другом свјетском рату коришћене као затвори. Мамула је тренутно претворена у луксузни хотел, држава је изнајмила на 49 година неком египатском милијардеру. Превлака је дио Националног парка и у њој се налазе музеј и ресторан и она припада Хрватској. Арза је, како кажу била женски затвор и данас је  остављена у оригиналном стању, каква је и била, али је такође закупљена од стране неког руског богаташа и затворена је за јавност. Када су плаже у питању, ми возимо до Жањица, а Мириште је пет минута одатле пјешке, тако да они који желе могу да стигну тамо пјешице, објашњава Никола.

На жалост, Плава шпиља је у посљедње вријеме била изложена вандалским нападима. Посјетиоци су примjетили озбиљна оштећења на украсима, настала усqед удараца чекићем и ломљења. Поломљене су и уклоњене алке које су биле везови за бродиће.

-Неко је дошао са мацом и са длијетом и све су сломили у шпиљи. Ти су конопи стајали ту 40 година и само једно јутро их више није било. Не знамо ко је то урадио, нећемо ни да сумњамо ни на кога. Нама су промјенили вез. Ми смо сада привезали конопе на друга мјеста која су нам доста неприступачна, али вежемо се гдје имамо, наводи Андреј.

Представници Невладине организације „Еколошко друштво Боке Которске“ поднijели су кривичну пријаву Центру за безбједност  против НН лица која су чекићем разбила дjелове шпиљског зида и направила непоправљиву штету овом врijедном, раритетном природном објекту и апеловали на надлежне органе да предузму мjере за заштиту ове природне рjеткости. Из ове невладине организације наводе  да је последње вандалско уништавање зидова пећине изазвало велики револт међу локалним становништвом и љубитељима природе и да је велика потреба да се Плава шпиља заштити од вандалског понашања.

 

Из локалне самоуправе најавили су да ће предузети све мјере да се Плава шпиља заштити и да ће те мјере морати да поштују сви.

Плава шпиља  се налази између увале Златна лука и Рта Мокра гора и остаје једна од најзначајнијих природних атракција Боке Которске, нудећи посјетиоцима јединствено искуство и незаборавне тренутке у прелijепом природном амбијенту.  Истовремено, важност очувања и заштите ове природне љепоте постаје све израженија, како би и будуће генерације могле да уживају у њеним чарима.

 

1 COMMENT

  1. „Из локалне самоуправе најавили су да ће предузети све мјере да се Плава шпиља заштити и да …“ – Ali nisu rekli KAD i KAKO!!? A treba ODMAH!!! I dozvoliti ulaz samo barkama na vesla, kako je nekad bilo, i uz naplatu, visoka cijena na racun onih koji bi pazili i cuvali ovo Blago.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here