Заокружена листа специјалних гостију XVIII HSF-a

Свега је четири седмице до почетка највећег културног спектакла у Херцег Новом, Боки, Црној Гори и Југоистичној Европи. Након објаве комплетног фестивалског програма, те фантастичне листе музичких извођача, Херцегновски Стрип Фестивлжал (ХСФ) и листу специјалних гостију осамнаестог издања најпознатије манифестације посвећене деветој умјетности која ће се одржати на више локација у Херцег  Новом и Боки Которској од 6. до 11. септембра.

Наставак сарадње са Амбасадама Словеније и Шпаније, у наш град доводе сјајне Дамијана Степанчића и Ђордија Тарагону (Jordi Tarragona), док по први пут на нашем фестивалу угошћавамо и госта из Чешке, и то изузетног Матјаша Намаја (Matyas Namai).

 

Дамијан Степанчић је академски сликар, иллустратор и стрип цртач који нам долази из Љубљане. Професор је на ликовној академији, учесник више биенала и добитник многих награда као што су Смрекарова плакета или Левстикова награда, да поменемо само неке. Рано се посветио илустрацији литературе за младе те је у својој каријери илустровао преко стотину књига, уџбеника, вјежбанки, сликовница, а са својом супругом Луцијом коаутор је десетина цијењених стрипских наслова. Одликује га снажан умјетнички изражај у којем је примјетан утицај његовог сликарства на стрип стваралаштво.  Неки од његових познатих наслова су “Барага”, “Стрип Колумне”, “Живалска Кметија”, “Тхе Темптер”, а сарађивао је и са магазинима попут Алберт, Плаyбоy, Нова и Литература.

Ђорди Тарагона  је високо цијењени шпански стрип умјетник познат по свом раду за највеће америчке издавачке куће као што су DC Comics, Marvel, Dark Horse, IDW, Zenescope i Valiant.У својој каријери је радио на практично свим задацима када је стрип у питању, као цртач, тушер, и иллустратор насловних страна. Његова радна биографија укључује цртање Осветника, Жене мачке, X људи, Црвене капуљаче, Маноwара, Флеша, Зеленог Фењера, Соколовог Ока, Црног Адама, Тин Титана и многих других најпознатијих јунака суперхеројског стрипа. Тренутно, паралелно ради на неколико пројеката за Зенесцопе и DC Comics, те је један од омиљених аутора на стриповским конвенцијама широм свијета.

Матјаш Намаи је врло талентовани стрип цртач из Чешке који је пажњу регионалне јавности привукао сјајним радом на стрип адаптацији Орвеловог дјела “1984” која је објављена у издању београдске издавачке куће “Darkwood”. Изузетан је стваралац врло специфичног стила визуелног приповиједања. У свијет стрипа пробио се одличним остварењем “Чернобил – Пад Атомграда”, да би наставио са низом остварења као цртач или иллустратор насловница за “D.I.E. Corp”, “Kapsy”, “Mistr Sao-Linu”, “Лопов миленијума”, “Иронични аплауз” и друге. Врло је успјешан и као иллустратор популарних књига за дјецу, те се бави и осликавањем мурала и цртањем књига снимања.

Тако са овом тројицом свјетских звијезда стрип стваралаштва, уз добитнике Ајзнер награда сјајних америчких умјетника Џил Томпсон (Jill Thompson) и Џин Ха (Gene Ha), те великих мајстора из Италије Танина Либератореа (Tanino Liberatore) и Матеа Алемана (Matteo Alemanno), као и Ерика Херенгела (Éric Hérenguel) из Француске, Ање Морозове (Anya Morozova) из Естоније, те из Мексика Тони Сандовал (Tony Sandoval) и Јилдирај Чинар (Yildiray Çınar) из Турске, Херцегновски стрип фестивал у години свога пунољетства потврђује епитет културолошког чуда које су му наденули свјетски умјетници током свог боравка у Херцег Новом, заокружујући листу специјалних гостију који ће у Боки провести шест дана уз још висе од стотину највећих умјетника девете умјетности који се сваке године враћају у Црну Гору на омиљени фестивал.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here