Мапирано 16.800 кровова у Херцег Новом у циљу утврђивања енергетског потенцијала

Пројектом прикупљања просторних података снимањем из ваздуха, који је београдска фирма Мап Софт урадила за потребе Општине Херцег Нови, грађани ће путем сајта имати могућност да, између осталог, виде енергетски потенцијал својих кровова, али и остваре увид у путну, водоводну или канализациону инфраструктуру, чуло се на данашњој презентацији која је одржана у великој сали Општине Херцег Нови. У оквиру пројекта мапирано је 16.800 кровова.

Према ријечима Илије Пеулића из Секретаријата за екологију и енергетску ефикасност, ријеч је о првом пројекту тродимензионалног мапирања урбаних дијелова града у Црној Гори.

– Комплетан снимак је рађен из авиона у мају. Добили смо податке који ће у будуће бити коришћени за све оно што будемо даље радили. Грађани ће моћи да виде све могуће аспекте живота око својих објеката путеви, канализација, вода , казао је Пеулић.

У наредне три до четири године, како је казао, биће креиран сајт који ће садржати све податке прикупљене током снимања.

-Видјећете објекат, енергетски потенцијал сваког крова. Израчунато је колико ваш кров може да произведе мегават сати струје на годишњем нивоу, да ли вам се исплати да радите соларне панеле или не и који је повраћај средства. У будуће ће то грађанима дати једне смјернице да ли да улазе у такав пројекат, објаснио је Пеулић.

Пеулић је најавио и израду катастра зеленила, која је у плану за наредну годину.

Како је казао директор компаније Мап Софт, Игор Недељковић, прикупљање и чување података веома је важно за реализацију било којег пројекта, а посебно оних који су потребни локалној управи и комуналним предузећима.

-Уобичајно имамо једну реченицу на почетку свих пројеката да су подаци најважнији, односно да се хардвер и софтвер могу купити за мање паре и замијенити у неком кратком року, али да једном добро прикупљени подаци представљају фантастичан извор информација за Општину , грађане и  комуналне службе које могу да их користе у даљем раду, истакао је Недељковић.

Недељковић истиче да ће Општина Херцег Нови моћи да искористи прикупљене податке за реализацију великог броја различитих пројеката.

– Ми смо користили најсавременија средства и најбоља знања која имамо, да бисмо за територију од 3 500 хектара приближно прикупили те просторне податке и дали један алат Општини која ће моћи да их искористи надам се на правилан начин, казао је Недељковић.

Најгора ствар која може да се догоди је да прикупљени подаци заврше неискоришћени, али Недељковић вјерује да је локална управа препознала значај њиховог даљег коришћења.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here