КОМЕ ДАНАС НЕШТО ЗНАЧИ ДАН МЛАДОСТИ?

ФОТО: Youtube

Широм некадашње СФР Југославије 25. мај се масовно славио као Дан младости и рођендан Јосипа Броза Тита. Био је то један од омиљених празника већине Југословена.

Кулминација прославе била је у виду слета на стадиону ЈНА у Београду, на којем је знало да учествује око 10 хиљада људи, односно омладине, припадника војске, полиције и других, када би штафету, уз пригодну честитку Титу уручио неки омладинац или омладинка – што се онда сматрало највећом чашћу.

Након Титове смрти 1980. године, манифестација је настављена. Штафета младости ношена је од Вардара, па до Триглава у наредних седам година. Услиједиле су ратне деведесете и крвави распад заједничке државе, сјећање на Тита је изблиједило.

Међутим, Тивћанин Марко Перковић, предсједник НВО Генерални конзулат СФРЈ, наставља традицију и на себи сопствен начин одржава дух Дана Младости.

– Ове године обиљежавам овај датум на један пригодан начин. Јутрос је, уз интонирање химне “Хеј, Словени”, истакнута славна југословенска тробојка са петрокаком и постављена слика друга Тита, која ће читав дан стајати ту, а музичка подлога биће револуционарне пјесме о славној југословенској историји као и оне из непоновљивог периода југословенског поп рока од 1970. до 90-их година – прича Перковић.

Новљани углавном сматрају да овај датум данас памте само старије генерације, сјећају се раскошне прославе, штафете… млађима ништа не значи.

– Било нам је предивно. Радовали смо се, имали смисао живота. Сви који кажу да није био лијеп живот, нису у праву. Било нам је лијепо. У Титово вријеме здравствено осигурање је било бесплатно, ни један лијек нисмо плаћали – сјећају се поједини суграђани.

Посљедњи пут прослава Титовог рођендана одржана је 1987. године, када је одлуком Савеза социјалистичке омладине Југославије укинута прослава. Упркос свему, Јосип Броз Тито и данас 41 годину након смрти остаје личност у историји ових простора, на коју нико не остаје равнодушан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here