Отворена Међународна љетња школа и фестивал саксофона

Међународна љетња школа и фестивал саксофона Summer SAXperience, већ скоро деценију одржава  се у Херцег Новом, а професори су најистакнутији саксофонисти који долазе из различитих дијелова свијета. Ове године Summer SAXperience ће трајати до 11. августа у Павиљону Градске музике, а у оквиру кога су се публици концертом представили саксофонисти Алесандро Малањино (Италија), Милан Савић (Србија) и пијанисткиња Неда Хофман Сретеновић (Србија).

Публици су се представили дјелима од барока до савремене музике, дивертиментом Роџера Батрија,  прича за РТХН саксофониста Милан Савић.

-Ове године девети пут организујемо љетни фестивал и школу саксофона. Почели смо 2016.наш редовни профессор је Никола Арсенијевић који је сада профессор на Супериору у Паризу, а када он не може нашли смо му замјену. Ове и прошле године је на његовом мјесту профессор Алесандро Малањино, финалиста такмичења у Белгији које је најпрестижније за саксофонисте, казао је Савић.

Милан Савић

Он сматра да концепт који његују у оквиру Љетње школе саксофона, има смисла за младе умјетнике:

– Они имају десетодневни интензивни курс са врхунским извођачима, заједно смо у смјештају , ручамо, то је драгоцјено искуство које понесу из Херцег Новог.

Ми смо ограничени за 10 мјеста, то не може бити масовније, одабрани студент који су видјели шансу за даље усавршавање и многи су наставили школовање у иностранству. Једна ученица из Херцег Новог студира у Аустрији, није растао нити  се смањивао број ученика, објашњава Савић.

Ове године девети пут организујемо љетни фестивал и школу саксофона. Почели смо 2016.наш редовни профессор је Никола Арсенијевић који је сада профессор на Супериору у Паризу, а када он не може нашли смо му замјену. Ове и прошле године је на његовом мјесту профессор Алесандро Малањино, финалиста такмичења у Белгији које је најпрестижније за саксофонисте.

-Љетња школа има за циљ да младим и талентованим саксофонистима пружи прилику да, у љетњој атмосфери уче од еминентних саксофониста који долазе из различитих дијелова Европе и свијета. Школа је отворена за ученике, студенте као и хобисте, а професори и полазници ће имати прилику да наступе на концерту у Павиљону Градске музике и 10. августа, указао је Савић.

Он додаје да су почели са Љетњом школом 1. августа и за недељу дана на истом мјесту позива Новљане и људе из Боке и шире да им се придруже.

Summer SAXperience се ове године организује уз подршку Туристичке организације Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here