ЗАПОЧETA САНАЦИЈА ПУМПНЕ СТАНИЦЕ ОПАЧИЦА

Предузеће Водовод и канализациjа ДОО приступило је санацији дугогодишњег квара на пумпној станици Опачица, на вентилу ДН 400. Посао, поред санације, укључује “распетљавање” чворишта, детаљну идентификацију цјевовода, који су постављени у размаку од 50 година.

Како је саопштено из Водовода, поправка се обавља тако што се израђује бајпас, односно премошћавање са цијеви ДН 400 на цијеви ДН 300, те из система искључују старе, дотрајале челичне цијеви.

– Прво су завршени припремни радови: ископ земље, штемање бетона, како би направили услове за преспајање цјевовода укупне дужине 15 метара. Уграђен је вентил на цијеви ДН 400mm, затим је код „Џоровог моста“ у Зеленици уграђена блинда на цијев ДН 300mm, да би остали радови могли да буду изведени, а без  рестриктивног режима снабдијевања водом – информишу из Водовода.

До сада је завршено 10 m цјевовода ДН 250mm, уграђен је испуст на цијеви ДН 250 на ДН 150 и уграђен прикључак ДН 63mm за хидранте поред Опачице. Такође је урађен и нови прикључак за цијев ДН 300. Упоредо са уградњом вентила отклоњени су кварови на цијеви ДН 450, у Кућанском пољу.

– Надамо се да ће посао бити завршен у наредна два дана, остало је да се споји ДН 250 са цијеви ДН 300mm. На овим пословима, који захтјевају спретност, знање и вјештину у раду, ангажовано је десетак радника предузећа – наводе из предузећа Водовод и канализација ДОО.

Водоводно чвориште Опачица, у Кућанском пољу, уз захватне бунаре, једна је од најзначајнијих и најсложенијих тачака водоводног система у Херцег Новом. Црпљењем воде из Опачице обезбјеђују се додатне количине воде у љетњем периоду, односно, у вријеме смањеног дотока воде са Плата. Чвориште је, уједно, и почетна тачка подсистема Опачица.

Усљед дугогодишњег квара на ПС Опачица, на вентилу ДН 400, пуњење резервоара „Змијице“ било је отежано. Поправка квара је одлагана из разлога неопходног вишесатног затварања воде, као и због великих финансијских трошкова за послове на уређењу чворишта.

– Ту се, наиме, укрштају „доводна“ цјев са ФС „Мојдеж“ и друга, којом се убацују количине воде из водозахвата Опачице. И једна и друга припадају примарном систему снабдијевања водом Херцег Новог. На овом мјесту се, због воде из изворишта, убацује хлор у систем, да би вода била безбједна за пиће. Изузетно важна тачка система и веома сложен проблем за рјешавање – објашњавају из херцегновског Водовода.

Пред почетак туристичке сезоне предузеће Водовод и канализација добија све више позива за интервенције на водоводној и канализационој мрежи. Само данас је пријављено шест кварова, којима су радници одмах приступили санацијама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here