Од Еко фонда херцегновском Водоводу 56 хиљада еура, Чистоћи 49 хиљада

У оквиру пројекта финансирања општинских комуналних предузећа за набавку комуналне опреме и уређаја за управљање отпадом, Еко фонд је иницијално опредијелио милион и 148 хиљада еура, али су средства због велике заинтересованости докапитализована са још 430 хиљада еура, док је око милион и по опредјелило Министарство екологије, просторног планирања и развоја сјевера, чуло се на свечаности на којој су уручене Одлуке о додјели средстава.

Предузећу Водовод и канализација Херцег Нови одобрена су средства у висини од 56 хиљада еура, а Чистоћи у висини од 49 хиљада еура.

Како је на свечаности поручио директор херцегновског Водовода, Боро Лучић, одржавање чистоће и уредног водоснабдијевања током љетње сезоне у пуном капацитету су примарни циљеви, па је свака донација државе у том смијеру велика.

Боро Лучић, директор предузећа Водовод и канализација

– Фонд заиста ради добре послове већ годинама нам доста помаже. Кад погледате да су данас помогнути водовод и чистоћа, управо оно што су круцијалне ствари за приморје у овом мјесецима жеге и повећаног броја туриста. Ово ће заиста помоћи да и следећу сезону дочекамо што спремнији и бољи – навео је он.

Помоћник директора Еко фонда, Немања Пековић информисао је да је преко милион и по еура подршке обезбјеђено за набавку стационарне и покретне опреме, док је свеукупан вриједност набавке комуналне опреме обухваћене овим јадним позивом је преко три милиона.

Немања Пековић, помоћник директора Еко фонда

– Што се тиче овог пројекта, за стационарну опрему предвиђено је преко 1000 контејнера, 30 полуподземних контејнера, прес контејнера, два роло контејнера, четири скип контејнера, двије прес балирке, рецикломат, стаклено звоно за складиштење стакленог отпада и око 3000 канти. Што се тиче покретне комуналне опреме, ту је шест ауто смећара, четири мулти-функционалне комбиноване машине, теретно возило за транспорт отпада, два ровокопача, грајфер, два возила за прање улица и четке за чишћење путева – казао је Пековић.

Директор Драшко Бољевић је истакао да је резултат овог јавног позива заједничке активности Еко фонда и 21 локалне управе, колико је и остварило право на подршку.

Драшко Бољевић, директор Еко фонда

– Значи да није било дискриминације и негативних страна те приче. Од четири преостале општине, које нису аплицирале, било је објективних разлога зашто нису могле. Негдје је очигледно био неки степен незаинтересованости, али није то предмет данашњег састанка и разговора – истакао је он.

Министар екологије, просторног планирања и развоја Сјевера Дамјан Ћулафић запажа да је ове године, у односу на прошлу, много већи степен заинтересованости локалних управа за аплицирање у овом пројекту.

Дамјан Ћулафић, министар екологије, просторног планирања и развоја Сјевера

– Врло сам задовољан чињеницом да 21 општина у Црној Гори може да користи наша средства, која нису мала. Ове године смо издвојили милион и по еура. Вјерујем да ће вам то у даљем раду на реалан и конкретан начин користити и да ћемо оваквим мјерама показати да са једним конкретним начином поступања и визијом сузбија јалов популизам, а даје много више простора стварним животним проблемима – поручио је Ћулафић.

Предузеће Чистоћа Херцег Нови уз помоћ ове субвенције набавиће 80 пластичних контејнера од 1100 литара, 350 пластичних канти од 240 литара, два роло контејнера од 35 кубика и четири отворена комунална контејнера од седам кубика.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here