Делегација ЕУ, амбасаде Белгије и Швајцарске: Херцег Нови прави примјер прекограничне сарадње

У Кући нобеловца Ива Андрића данас је одржан пријем за Амбасадорку ЕУ у Црној Гори, Оану Кристину Попу, амбасадора Швајцарске Урса Шмида и амбасадорку Краљевине Белгије, Кати Бугенхoт. Са њима су разговарали предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, потпредсједник Општине Мирко Мустур и секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.

Како је казала Амбасадорка ЕУ у Црној Гори, Оана Кристина Попа, Херцег Нови је у претходном периоду реализовао више пројеката из ЕУ фондова, од којих се два посебно истичу – реновирање Куће нобеловца Ива Андрића и средства намијењена ПВК Јадран, који даје већину ватерполо играча за репрезентацију.

Оана Кристина Попа, aмбасадорка ЕУ у Црној Гори,

– Постоји и много других пројеката које смо помогли, из области пољопривреде, образовања и предузетништва. Херцег Нови је дио многих прекограничних пројеката, у оквиру билатералне и трилатералне сарадње, и надам се да ће тако наставити. Желимо да видимо да се животни стандард грађана унапријеђује кроз те програме и прије учлањења у Европску унију, и мислим да са ове тачке гледишта ти програми јесу заиста и помогли – поручила је Попа.

Према ријечима амбасадора Швајцарске, Урса Шмида, састанак је био врло продуктиван, а разговарало се о прекограничној сарадњи Херцег Новог, који се на том пољу показао као водећи примјер.

Урс Шмид, амбасадор Швајцарскe

– Овдје смо данас и јер славимо Национални дан Швајцарске и изузетно ми је драго да на овај начин потврдимо међународну сарадњу коју Херцег Нови има. Швајцарска је важан инвеститор у Црној Гори и у том смислу увијек постоји велики потенцијал за даљу сарадњу. Херцег Нови је такође познат по својим активностима на пољима културе и спорта, а велики број фестивала су добра прилика за сарадњу. Није случајност да Национални дан Швајцарске славимо управо у Херцег Новом, јер ће и швајцарски умјетници учествовати на 18. Гитар Арт Сaмер Фестивалу – истакао је амбасадор Шмид.

Амбасадорка краљевине Белгије, Кати Бугенхот прича да је први пут у Херцег Новом.

Кати Бугенхот, амбасадорка краљевине Белгије

– Састанак који смо одржали био је прилика за размјену мишљења, али и за научити нешто ново о граду. Била је велика част имати пријем у Кући нобеловца Ива Андрића“, казала је након састанка Бугенхот.

Она је посебно истакла задовољство чињеницом да Херцег Нови многе пројекте реализује из средстава Европске уније. С обзиром да је Црна Гора на путу ка чланству у Европској унији, Бугенхаут је нагласила да је сигурна да ће наш град бити и остати прави примјер регионалне сарадње и ЕУ интеграција.

На састанку се разговарало и о туристичкој сезони и броју долазака туриста из Белгије и Швајцарске, информисао је предсједник Катић.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

– По званичним статистичким подацима, посебно када је у питању Белгија, је да је 3 и по пута више туриста било 2023. у односу на 2022. годину, док број туриста из Швајцарске биљежи благи пораст из године у годину. Када говоримо генерлано о туристима из Европске уније, видимо да сваке године имамо корак на боље, тако да и ове 2024. године очекујемо да ће тај број значајно порасти. Свакако има пуно простора да сарађујемо на пољу културе и туризма – казао је предсједник Катић.

Он је посебно истакао да Херцег Нови остаје отворен град за сарадњу са свим амбасадама које препознају наш град као град културе и фестивала.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here