Отворен фестивал гитаре – до 2. августа инспиративан и богат програм

Фантастичним фламенко концертом познате пјевачице Албе Кармоне и шпанског гитаристе Хесус Герере на Тргу Мића Павловића отворен је Guittar art summer fest. У оквиру традиционалног сегмента – Гуитар висуал арт, синоћ је у галерији Сју рајдер отворена изложба Новљанина Николе Ћурчина „Живјети умјетност и музику гитаре“. Иста поставка биће пред публиком и у Београду на наредном фестивалу у част гитаре.

Херцег Нови као добар домаћин и град умјетности и културе препознао је значај и важност овакве манифестације, отворио врата и пружио сву подршку, казао је отварајући фестивал предсједник Општине Стеван Катић.

-Велико ми је задовољство што ће овдје на Тргу од музике до 2. августа наступити гитаристи из Шпаније, Швајцарске, Мађарске, Грчке, Бразила и Црне Горе. Свако од њих донијеће и показаће најбољи дио свог умјећа. Уз то веома је важно што сте омогућили мајсторске радионице  како би се млади усавршавали и учили од најбољих, али и што ће најбољи ученици и студенти и млади професори гитаре из Црне Горе имати могућност да наступе на финалној вечери, казао је Катић.

Giuttar art у новом термину, како је казао Катић, испуњава сва очекивања, радује људе лијепог племенитог звука гитаре и не заборавља традиционалне програме у којима спаја музичку и ликовну умјетност.

-Пред нама је пет вечери фестивала које доносе шест концерата класичне, фламенко и бразилске музике, а за саму завршницу спектакл 14. септембра на Канли кули уз чувеног грчког гитаристу, пјевача и композитора  Јоргоса Даларaса, који се са нестрпљењем ишчекује.

Амбасадорка Европске уније у Црној Гори Оана Кристина Попа казала је да је велико задовољство бити опет у предивном Херцег новом и даје већ годинама Европска унија поносан партнер овог фестивала.

-Нарочито сам поносна на подршку коју смо у тешким годинама ковид пандемије пружили овом и другим важним културним програмима у Црној Гори. Задовољство је видјети да су културни форуми попут Gittar art summer festa и данас расадници креативности и чувари богате умјетничке традиције. Велико хвала организаторима на богатом и разноврсном програму који су нам и ове године приредили. Захваљујући вашој визији и истрајности пред нама је инспиративан и богат програм, казала је Оана Кристина Попа.

Вечерас на Трг од музике од 21 сат, биће приређено ауторско вече Маје Ле Ру Обрадовић, а  наступиће Јохан Смит, Војин Коцић и Гудачки оркестар Музичке школе за таленте у Ћуприји.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here