Guitar Art Smmer Fest: Нови термин и, као и увијек, сјајан фестивал

Први пут у новом термину, од 29. јула до 2. августа, у Херцег Новом ће бити одржан 18. Guitar Art Summer fest. Публику очекује седам  врхунских концерата класичне, фламенко и бразилске музике на Тргу  Мића Павловића у Старом граду. За све ове концерте улаз је слободан. Посебан програм најављен је за 14. септембар када ће на Канли кули, први пут у Црној Гори, наступити чувени грчки гитариста, пјевач, композотор, Јоргос Даларас, једна од најистакнутијих личности не само грчке већ и свјетске музичке културе, са скоро 90 снимљених албума који су продати у више од 18 милиона примјерака.

У Херцег Новом ће се током фестивала окупити гитаристи из Шпаније, Швајцарске, Грчке, Мађарске, Бразила, Србије и Црне Горе. Херцег Нови ће уз GASF и овог љета потврдити статус града умјетности и музике.

Guitar Art Summer Fest биће отворен 29. јула спектакуларним концертом за глас и гитару. Фламенко концертом представиће се позната пјевачица Алба Кармона и шпански сјајни фламенко гитарсите Хесус Гуерера. Слиједи 30. јула ауторско вече Маје Ле Ру познате композиторке, а наступиће гитаристи из швајцарске Јохан Смит и Војин Коцић заједно са великим гудачким оркестром Музичке коле за таленте из Ћуприје. Треће програмско вече замишљено је из два дијела. Пво ће бити одржан концерт мађарског дуа гитара Корде, а затим ће пред публику  бразилски гитарста Данијел Маркес који доноси јединствен звук заснован на иновативним бас линијама помјешаним са перкусивним елементима. Звуке класичне гитаре слушаћемо 1. августа захваљујући гитаристкињи из Црне Горе Јелици Мијановић, побједници једанаест међународних такмичења гитаре, солисти, предавачу или члану жирија на око четрдесет међународних музичких фестивала и музиколошких конференција. Традиционалне  Гитарске интеграције 5 окупиће најбоље ученике, студенте и младе професоре гитаре из Црне Горе. Након њиховог наступа на завршној вечери првог дијела фестивала, пријaтељ, грчки гитариста Костас Коциолис са изабраним најпознатијим дјелима писаним за класичну гитару.

Финале фестивала биће 14. септембра  – спектакуларни концерт највеће грчке звијезде Јоргоса Далареса на спектакулраној херцегновској Канли кули.

Подсјећамо и на увијек занимљив фестивалски сегмент – Guitar visual art – изложба радова Николе Ћурчина “Живјети умјетност и музику гитаре” биће отворена 29. јула у галерији “Sue Ryder” на Белависти, у 20.00 сати.

Мајсторске радионице водиће Костас Коциолис, Војин Коцић, Јелица Мијановић, Renata Szucs и Eszter Szeghy…

И 18. издање Guitar Art Summer Fest-a одржава се под покровитељством Општине Херцег Нови и Туристичке организације Херцег Нови.

Партнери и пријатељи фестивала су амбасаде Шпаније, Швајарске И Грчке, затим Европско Кућа у Подгорици, Делегација Европске уније у Црној Гори, компанија Roche, Хотел Sun Resort Херцег Нови, Музичка школа Херцег Нови и Euro Unit.

Поводом новог издања Guitar Art Summer Fest-a сутра (понедељак, 29. јул) ће у 12.00 сати у фоајеу дворане Парк бити одржана конференција за новинаре на којој ће, како је најављено, говортити директор фестивала Бошко Радојковић, представници Општине Херцег Нови, као и неки од учесника.

Ево и концертног програма 18. GASF-a:

29.07.2024. Трг од Музике – свечано отварање Фестивала

21:00 Алба Кармона и Хесус Гуереро (Шпанија – фламенко)

30.07.2024. Трг од Музике

21.00 Јохан Смит, Војин Коцић; Гудачки оркестар Музичке школе за таленте у Ћуприји

(Швајцарска – ауторско вече Maye Le Roux)

31.07.2024. Трг од Музике

21.00 Дуо Корде (Мађарска – вече класичне гитаре)

22.00 Даниел Маркес (Бразил – бразилска гитара)

01.08.2024. Трг од Музике

21.00 Јелица Мијановић (Црна Гора – вече класичне гитаре)

02.08.2024. Трг од Музике

21.00 Гитарске интеграције 5 – најбољи црногорски ученици, студенти и млади професори гитаре

21.30 Костас Коциолис (Грчка – вече класичне гитаре)

14.09.2024. Канли кула

21.00 Јоргос Даларас (Грчка – ребетико)

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here