Конкурси за додјелу стипендија најбољим студентима и талентованим ученицима

Министарство просвјете, науке и иновација објавило је конкурс за додјелу стипендија најбољим студентима за студијску 2024/2025.годину.

У складу са овим конкурсом Министарство ће додијелити 450 стипендија студентима који студирају на установама високог образовања у Црној Гори, као и црногорским држављанима који студирају на установама високог образовања ван Црне Горе.

-70 стипендија студентима природних наука, 80 стипендија студентима техничко- технолошких наука, 40 стипендија студентима медицинских наука, 30 стипендија студентима пољопривредних наука, 113 стипендија студентима друштвених наука, 50 стипендија студентима хуманистичких наука, 20 стипендија лицима с инвалидитетом и 47 стипендија за дефицитарна занимања за наставу, и то: IT студијски програми (рачунарство и информационе технологије) 16 стипендија, из  математике – 7 стипендија, а из физике, хемије, разредне наставе и предшколског образовања и васпитања по 6 стипендија.

Право да се пријаве на Конкурс за додјелу стипендија најбољим студентима имају најбољи студенти друге и наредних година студија, који су уписали семестар студијске године, нису губили ни једну годину током студија, који су према наставном програму установе високог образовања на којој студирају положили све испите из претходне година студија и постигли средњу оцјену најмање 9,00.

Поред наведених услова најбољим студентима сматрају се студенти који у одређеним научним дисциплинама посједују особите склоности за научни или умјетнички рад и награде стечене на међународним такмичењима.

Рок за подношење захтјева за додјелу стипендија је од 1. октобра до 30. октобра, на www.upisi.edu.me а детаље о условима и потребној документацији заинтересовани могу наћи на сајту Министарство просвјете, науке и иновација.

Министарство просвјете, науке и иновација расписало је и конкурс за додјелу стипендија талентованим ученицима за школску 2024/2025.годину.

У складу са овим конкурсом додијелиће 118 стипендија талентованим ученицима основних и средњих школа.

-Талентованим ученицима трећег циклуса основне школе 45 стипендија: и то по 15 из природне, друштвене и умјетничке групе предмета. Талентованим ученицима друге и наредних година средње школе 60 стипендија: по 20 из природне, друштвене и умјетничке групе предмета. Редовним ученицима друге и наредних година стручне школе који се образују по образовном програму за дефицитарне квалификације 13 стипендија.

Право да конкуришу имају талентовани ученици трећег циклуса основне школе, односно друге и наредних година средње школе који благовремено и успјешно испуњавају обавезе прописане статутом школе, које предложи наставничко вијеће школе на основу мишљења предметног наставника.

Талентованим учеником сматра се ученик који из појединих наставних предмета, односно области, показује нарочити смисао, интерес, радозналост и способност за мисаоне и стваралачке процесе и постиже изванредне резултате, а има општи успјех најмање врло добар.

Захтјев за додјелу стипендија ученик подноси електронским путем на адресу www.upisi.edu.me од 7. до 20. октобра, а детаље о условима, критеријумима и потребној документацији заинтересовани могу наћи на сајту Министарство просвјете, науке и иновација.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here