Власници угоститељских објеката нису задовољни сезоном

Иако је календарски шпиц сезоне власници угоститељских објеката у центру града кажу да је промет на истом ниову или чак мањи у односу на јул 2023. године. Наде полажу у већу посјету током августа и септембра.

Пуне терасе угоститељских објеката, уобичајена је слика за овај период године. Међутим, угоститељи нису задовољни сезоном. Власник једног угоститељског објекта Вуксан Стаменковић, каже да би волио да види да је сезона у јеку:

Вуксан Стаменковић

– Пошто је ово стари град и не може се баш похвалити неком сезоном. Доживљава се исти сценарио као и прошле године, чекамо тај 25. јул, или ће се наставити сезона, или ће бити крај, овога нечега што је почело. Није да баш да нема туриста, ово је моје лично мишљење. Сматрам да би туристичка сезона у Херцег Новом могла да почне много раније. Искрено, волио би да је то крај априла или почетком маја и да остане тако до новембра, зашто су потребне радикалне мјере и штошта промијенити, оцијенио је херцегновски угоститељ Стаменковић.

У још једном популарном угоститељском објекту, у старом граду, уобичајена слика, туристи више у пролазу, мало ко се задржава да се освјежи на тераси локала. Власник угоститељског објекта Дејан Радановић оцјењује да раде на прошлогодишњем нивоу:

Дејан Радановић

– Повећан је број странаца, група, али осјетно је мање људи. И врућине задњих дана су допринијеле паду промета и пазара. Да нема гужви види се и по плажама и у граду. Не знам који је разлог. Нешто се дешава, али осјетно је мање људи, навео је Радановић.

Он објашњава да су угоститељи подигли цијене због повећања ПДВ-а:

– ПДВ је био на седам одсто, па је дошао на 21 одсто. Никад ми неће бити јасно та одлука Владе, зашто је некима остао на седам. Сви купујемо у истим радњама. Коме је отишао ПДВ сви су подигли цијене за 15 одсто, како би извукли неку зараду.

Овдје је увијек шпиц сезоне почињао 17. јула и трајао је до 20. и неког августа. Надконадиће се нешто ако буду бољи август и постсзона. Мислим да ће сезона бити лошија, али претећемо, поручује Радановић.

Угоститељи полажу наду у бољу посјету у августу и септембру, чиме би се, ако тако и буде, дјелимично надокнадило слабије пословање у јулу.

1 COMMENT

  1. Мање је туриста због високих цена, најурили сте Русе, чак се председник Јаков јавно хвалио како је смањио број туриста из Русије на неколико процената са некадашњих 15%. Из Републике Српске мање долазе због резолуције, отишли су у Грчку, Турску. И из Србије их је мање.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here