Општине да располажу непокретностима до 300 квадрата без претходне сагласности Владе

На иницијативу Општине Херцег Нови, и уз консултације са осталим локалним самоуправама, генерална секретарка Заједнице општина Црне Горе (ЗОЦГ) Мишела Манојловић доставила је државној Скупштини и Влади амандмане на  Предлог Закона о измјенама и допунама Закона о државној имовини са циљем да се јединицама локалне самоуправе омогући ефикаснији начин управљања имовином која им је дата на располагање.

Као су саопштили из Заједнице општина првим амандманом се предвиђа да Влада не даје претходну сагласност за отуђење имовинских права на непокретностима које припадају општини, а чија је површина до 300 квадрата, као ни када је ријеч о располагању имовином непосредном погодбом. Сврха овог предложеног рјешења јесте да се убрза процедура располагања малим парцелама ради њиховог привођења намјени у складу са планском документацијом и процедура располагања у случајевима преноса земљишта за потребе државних органа, експропријације, докомплетирања парцеле и легализације, у којима је унапријед познат стицалац права својине.

Другим амандманом се предвиђа да се непокретност може издати у закуп непосредном погодбом у случају када је повезана са непокретношћу или дјелатношћу закупца и у случају када се врши продужавање уговора са закупцем који је редовно извршавао обавезе по основу уговора чији је рок истекао. Према важећем рјешењу, закуподавац може издати ствар у закуп непосредном погодбом тек  када се у претходна три покушаја јавног оглашавања није јавио нико, што не  даје правну сигурност привредним субјектима и предузетницима који обављају своју дјелатност у закупљеној непокретности.

– Осим тога, постоје ситуације гдје је закуп могуће закључити само са једним лицем чија је имовина или дјелатност у непосредној вези са закупљеном непокретности, односно у случају када је закупац организовао и обавља дјелатност у закупљеном простору а уредно је измиривао  своје обавезе у току трајања претходног уговора о закупу. Ова рјешења усклађена су и са Законом о облигационим односима – наводи Манојловић у образложењу другог амандмана.

Трећим амандманом предлаже се да се одредбе Закона које се односе на претварање права коришћења у право својине формулишу на начин којим би се постигло усклађивање Закона о државној имовини са законом којим се уређује планирање простора, и како би се уопштеним упућивањем на  планску документацију избјегла потреба за новим усклађивањем у случају поновне измјене назива планске документације, саопштено је из Заједнице општина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here