Озваничен завршетак радова на шеталишту

Реконструисано и потпуно уређено шеталиште у Игалу, на дијелу Обале Николе Ковачевића, синоћ је и званично отворено. У овај пројекат инвестирано је око 3,5 милиона еура. Врпцу су пресијекли предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић и представница Управе за капиталне пројекте, Бојана Митрић.

Предсједник Општине Стеван Катић подсјетио је да се на ову реконструкцију чекало 50 година али да је локална управа успјела да овај пројекат стави на листу оних који се финансирају из државног буџета захваљујући Бору Лучићу, који је тада  био на мјесту директора Управе јавних радова.

-Сигуран сам да је ово највеће улагање у реконструкцију шеталишта кроз само један пројекат, још од његове изградње, односно завршетка ускотрачне зељезничке пруге почетком прошлога вијека, која је након њеног укидања претворена у једно од најљепших пјешачких зона на Јадрану, казао је Катић.

Подсјетио је да је траса дуга око 1,4 км, у цјелости је поплочана квалитетним бехатон плочама, постављена је нова водоводна, канализациона, хидрантска и атмосферска мрежа, као  и комплетно нова јавна расвјета, нова ограда, посађени тамариси и палме. Како би имало једнобразан изглед, истовремено је поплочан и велики број угоститељских тераса, пролаза и прилаза шеталишту.

-Задовољство што смо овим пројектом рјешили још један дугогодишњи проблем и уредили плато код Поште, а са посебним задовљством желим да најавим и уређење Омладинског парка, које ће услиједити у септембру, рекао је Катић.

Најавио је такође у септембру, почетак реконструкције другог дијела шеталишта, од хотела Плажа до Мељина, а тај посао ће бити реализован у сарадњи са Морским добром.

-Уређењем те дионице, Херцег Нови ће први пут добити комплетно сређено шеталиште од Игала до Мељина. Укупна улагања у ове двије дионице износиће преко 5 милиона еура, што представља рекорд, али наше шеталиште и Херцег Нови то заслужују, рекао је Катић.

Директор Агенције за изградњу и развој Херцег Новог Александар Ковачевић казао је да локална управа и Агенција настоје да буду у служби грађана и да сви послови имају сврсисходност и квалитет.

-Трудимо се да квалитет не трпи наспрам неких жеља а да корисници тих простора буду задовољни, рекао је Ковачевић.

Актуелни директор предузећа Водовод и канализација, који је у 2021. години и током 2022.  покривао мјесто директора Управе јавних радова, казао је да је Херцег Нови био заробљених претходне власти  али да се нешто покренуло смјеном власти 2020. и доласком нове Владе.

-Херцег Нови има 15  великих пројеката који се тренутно реализују и који се један по један завршавају. Било је пријеко потребно да се ово шеталиште заврши. Такође пројекат изградње аутобуске станице и други пројекти који се тренутно раде побољшаће туристичку слику града, уљепшати нам живот. Ово је велики искорак за развој Игала, казао је Лучић.

Подсјетио је да је инвестиција у Игалу износила 3, 5 милиона еура. Укупна вриједност 17 пројеката који се реализују у Херцег Новом за које су расписани тендери или потписани уговори је око 100 милиона еура.

Како је истакао секретар Секретаријата за комуналне дјелатности, Василије Сеферовић новост на овом шеталишту су потапајући стубићи којима ће саобраћање бити ограничено на период од 6 до 10 сати, те ће након тога аутомобилима моћи да уђу само резиденти, они који имају пребивалиште и сопствену гаражу или двориште тако да возило не остаје паркирано на шеталишту.
-У наредном периоду у плану је и рјешавање паркинга у насељима Гомила и Топла која имају заиста велики проблем са паркинг мјестима, тако да смо у припреми пројектне документације и надам се да ћемо у току сљедеће године и те проблеме ријешити, најавио је Сеферовић.

У програму свечаности учествовали су Градска музика и мажоретке.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here