U okviru 29. HAPS-a publici predstavljena radio drama „Sat kapetana Štumbergera“

Najavljena projekcija animiranog filma “Sat kapetana Štumbergera”, premijera Hercegnovskog pozorišta i Studija „Donjisprat“ iz tehničkih razloga sinoć je odgođena. Publika je imala priliku da posluša igrano-dokumentarnu radio dramu u produkciji Hercegnovskog pozorišta i Radio televizije Herceg Novi koja je imala premijeru u programu hercegnovskog radija na otvaranju HAPS-a 15.aprila.

Prisutnima su se predstavili prisutni autori i protagonisti ovog projekta, a organizovano je nenajavljeno istraživanje za novi projekat Hercegnovskog pozorišta u susret jubileju 40 godina rada.

Autorka radio drame “Sat kapetana Štumbergera” Vitka Vujnović je podsjetila da je tekst baziran na činjenicama o životu Starog kapetana koji je Baošićima poklonio svoju kuću za muzej, ali je dobar dio i izmaštan.

-Činjenica je da je jedna anegdota u kojoj se pominje sat vezana za kapetana Miroslava Štumbergera. On je u Prčnju, ne u Kumboru kako je rečeno u radio drami, našao stari sat koji je htio da kupi, cijena mu nije odgovarala, ali je čovjek koji je prodavao rekao – “nema veze, ako ne kupiš ti, kupiće onaj ludi kapetan iz Baošića”. Tako da je tu nađen trenutak kada u radio drami možemo da pomeneno sat, koji svakako simbolizuje trenutak prolaznosti, on ga na kraju ostavlja jer prelazi u drugo vrijeme, odnosno umire, objasnila je Vujnović i podsjetila da je ideja potekla od umjetnika Nikole Ćurčina sa kojim su sarađivali i na radio drami “Kralj i kamenorezac”, koja je 2022. godine takođe dobila vizualizovanu formu.

Kako je kazala profesorica harmonike Bosiljka Kulišić, koja je zajedno sa gitaristom Nikolasom Moreta komponovala originalnu muziku za ovu dokumentarno-igranu radio-dramu, život kapetana Štumbergera je neiscrpna inspiracija za stvaranje muzičkog djela.

-Pri samom čitanju teksta, javljale su mi se nove ideje, melodije. Zajedno sa Nikolasom smo te ideje pretočili u tri originalna djela, „Glas žene“ koja oponaša majku, ženu i glas smrti, zatim „Tarantela starog kapetana“ kao omaž Baošićima, mimozi, svim ljepotama Bokokotorskog zaliva i djelo rađeno sa savremenim muzičkim elementima „Sat starog kapetana“, u kojem se nalaze strašni momenti. Inače, koristili smo samo harmoniku i gitaru bez ijednog specijalnog efekta, kazala je Kulišić.

Radio drama „Sat kapetana Štumbergera“ biće emitovana sutra u 19:00 sati na Radiju Crne Gore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here