Поједноставити процедуре за добијање радне дозволе за странце

Фото: Медиа биро

Туристичка привреда апелује на државу да поједностави процедуре добијања радне дозволе за странце јер Црној Гори фали радника, саопштено је на данашњој конференцији за медије коју је организовало Црногорско туристичко удружење (ЦТУ) у сарадњи са Привредном комором (ПКЦГ), Удружењем угоститеља Будве и удружењима хотелијера из Котора, Бара, Сутомора и Чања.

Предсједник ЦТУ-а Жарко Радуловић тврди да уколико се не одобри долазак радника из далеких земаља нећемо моћи ове године да рачунамо на приход од туризма од милијарду 300 милиона еура, већ ћемо имати лошију сезону него што је била лани.

-Имамо ове године хотела који за празнике нијесу могли да отворе своје објекте већ су одбијали резервације због недостатка радне снаге. Ако ове године пукне туризам идуће сезоне ћемо имати крах. Тренутно смо у ситуацији да има оних привредника који размишљају да хотеле пререгиструју у хостеле како би колико-толико успјели ове године да одговоре задатку, рекао је Радуловић.

На наше апеле, каже Радуловић, добијамо одговор како треба да повећамо плате домаћим радницима.

-Они знају наше билансе и могу да виде колико плате можемо да дамо. Ми плате не можемо да повећамо, па позивамо Владу да нам помогне, казао је Радуловић.

Предсјендик Одбора за туризам Привредне коморе Црне Горе Ранко Јововић казао је да та институција годинама покушава да ријеши проблем недостатка сезонских радника. Као једно од рјешења види увођење сталног сезонског радника.

-Увођење сталног сезонског радника би ријешило колико толико овај проблем. Ствари треба убрзати, морамо брзо наћи рјешење за сталног сезонског радника, казао је Јововић.

Предсједник НВО Удружење угоститеља Будве Александар Јовановић тврди да је тренутно највећи проблем администрација која не дозвољава да се увезе радна снага из иностранства.

-Ми бисмо најсрећнији били када бисмо радну снагу могли да обезбиједимо из Црне Горе. Ми када распишемо оглас за посао преко Завода за запошљавање јави нам се мали број људи, а некада се нико не пријави и то је велики проблем, казао је Јовановић.

Из Удружења хотела Црне Горе такође апелују на Владу да им помогне како би одрадили ову сезону.

Извор: Медиабиро

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here