36. ФФХН-МФФ: Данас на програму

Свечано затварање Филмског фестивал Херцег Нови и додјела фестивалских награда и признања биће уприличено на Канли кули у 20:00 сати, након чега ће од 20:30 бити приказан филм “Анатомија пада” из селекције Кино Европа.

Француска редитељка Жастин Трије је за “Анатомију пада” добила Златну палму на овогодишњем Филмском фестивалу у Кану у коме је филм имао свјетску премијеру 21. маја. “Анатомија пада” је судска драма о књижевници која покушава да докаже своју невиност након што је оптужена за убиство супруга. Њихов слијепи син се суочава са моралном дилемом као једини свједок.

Жистин Трије је режирала неколико филмова који се баве тематиком појединца у групи – “На мјесту” је сниман током студентског протеста 2006. године, “Солферино” је снимљен током предсједничких избора 2007. године. Њен први дугометражни филм “Доба панике” је вјешта документарна мјешавина, филм који су критичари прогласили за једно од најбољих дјела скоријег новог таласа француских редитеља.

ДВОРАНА ПАРК / “Адио, друже”, Сјећање на Срђана Кољевића у 13:00 сати

Срђан Кољевић (1966-2023) био је један од најактивнијих и најнаграђиванијих сценариста у региону, аутор, ко-аутор, сарадник на сценарију или редитељ између осталих за филмове: “Кажи зашто ме остави“, „Убиство с предумишљајем“, „Стршљен“, „Небеска удица“,“Сиви камион црвене боје“, „Клопка”, “Жена са сломљеним носем”, „Кругови”, „Бранио сам Младу Босну“…

Филмови на којима је радио приказивани су и награђивани на ФФХН-МФФ али и на најпознатијим међународним фестивалима, а имали су и изузетну гледаност у биоскопима. Три филма која је радио као сценариста били су национални кандидати за Оскара, а „Клопка“ је била у ужем избору.

За Филмски фестивал у Новом, а Срђан је волио и фестивал и Нови, обављао је годинама селекцију студентских филмова и говорио „будући да је ово једини програм студентских филмова на неком фестивалу у региону који је конципиран и профилисан на овакав начин – сигурно је да оваква ексклузивност гарантује будућност“.

О Срђану Кољевићу говориће пријатељи и колеге: Стево Копривица, Ђорђе Милосављевић и Маја Тодоровић.

Након сјећања на Срђана Кољевића у 14:00 сати ће бити приказана реприза филма “Lost country” и “Да ли сте видјели ову жену” у 18:00 сати.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here