Програм Европа сад не угрожава државни Буџет

Прва Влада у историји Црне Горе која није имала ребалнас Буџета је 42. Влада, што потврђује да је правилно извршавала планирани буџет и снашла се у тешким ситуацијама као што је она крајем 2020- године када смо имали дефицит од 10 одсто и пад економије од 15 одсто, казао је један од лидера покрета „Европа сад“ Милојко Спајић у емисији „У четири ока“.

Нови ребалнс буџета који је најваљен за крај септембра пријети да поквари ствари јер ће од позитивне нуле направити минус од 450 милиона еура и ту је сва поента тог ребалнаса. Влада жели да кроз тај ребаланс „упумпа“ разне трошкове по свим нивоима, да масовно запошљава и да угурају паре у предизборну трку, казао је Спајић.

Осврнуо се и на општужбе министра здравља Драгослава Шћекића да је програм Европа сад довела до колапса здравственог система и да је један од разлога ребаланса између осталог и мањак од 50 милона еура у буџету.

– Европа сад нема никакве везе са потрошачком страном буџета јер се бави искључиво приходном. Смањила је порезе и доприносе на рад, бруто зараде су остале исте. Имате пораст зарада али се није повећала потрошња. Имамо рекордне приходе много веће него прошле године за 131 милион, што су саопштили из Управе царина и прихода. То значи да је Европа сад успјешнија него што се мислило да ће бити. Буџет здравства је ове године за 50 милиона већи него у односу на прошлу годину или за 150 милиона за пет година и нико није причао да је то проблем годинама уназад. Одједном када имамо највише пара за здравство то је проблем и да ли је то логично?, запитао се Спајић.

Мислим да је ту неки проблем у функционисању Фонда и менаџента и да се ненамјеснки троши, али тиме се не бави министарство финансија него фонд здравства или ресорно министарство. Наслиједили смо 2020.године дуг од око 70 милиона и смањили на 48 милиона међутим због короне поново је нарастао.

Спајић истиче и да су када су правили програм Европа сад имали на уму пензионере али нису хтјели да оптерете привреду одмах него да иду корак по корак.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here