Сјајан концерт Српског пјевачког друштва Јединство на отварању Дана музике

Коцертом Српског пјевачког друштва „Јединство“ на Канли кули отворен је међународни фестивал Дани музике, који и ове године окупља умјетнике из Европе и свијета.

У оквиру Дани музике биће одржано још седам концерата, а како је на отварању казао потредсједник Општине Мирко Мустур наша прелијепа Канли кула још једном је позорница са које креће манифестација.

-Ово је вече за уживање свим чулима у јединственом амбијенту древне тврђаве, у предивним нотама које нам доноси фестивал и друштву поштовалаца квалитетних културних програма. У периоду након пандемије научили смо више него икада цијенимо изузетан ужитак који нам пружа живо извођење свјетских музичких класика. Поред тога што квалитет програма обогаћује херцегновско културно љето овај фестивал представља платформу за промоцију и афирмацију умјетника из ХН, Боке и ЦГ. Дани музике су за наш град вишеструко значајни они су традиција, културна потреба и важан аргумент у потврђивању ХН као града културе. Из тог разлога Општина стоји иза фестивала подржавајући програм, који дају допринос квалитету, љепоти и хармонији херцегновског културног љета, казао је Мустур.

Континуитет 39. година овог фестивала свједочи и о значају класичне музике за живот савременог човјека, иако је тај живот често заглушен дисонантним тоновима, казала је директорица Херцег феста Гордана Поробић Крцуновић.

-Најважнија функција класичне музике се огледа у покушају да успостави однос човјека и природе и универзума. Да фреквенцију људске душе која се промјенила под утицајем сурових потреба глобалног тржишта, та фреквенција која је постала све јаче омета човјекову везу са природом и универзумом, задатак класичне музике је да поново наштимује људску душу и помогне да се усклади са природом и универзимом. Управо је то и мисија нашег фестивала, казала је Крцуновић.

Диригент Српског пјевачког друштва Јединство Михајло Лазаревић јако је захвалан пијанисти Борису Краљевићу што их је позвао да учествују на овој манифестацији.

-Ово се „крчкало“ неколико година. корона нас је спријечила да раније наступимо, али све је дошло у право вријеме. Јако сам задовољан интерпретацијом сви су били надахнути то се осјетило у звуку, нашој међусобној енергији која је пренијета на публику. Публика је то знала да врати богатим аплаузима и да нас још више ободри, јер пјевање духовне музике на отвореном и није уобичајно и морам да кажем да није наш неки амбијент у ком смо навикли да пјевамо. Али оваквом енергијом публике и читаве вечери успјели смо да се замислимо да смо у цркви или некој од катедрали и да укупап звук донесемо у ХН, казао је Лазаревић.

Директор фестивала Борис Краљевић је казао да је СПД јединство одржало предиван концерт и на најбољи начин почели Дане музике и надам се да ће у истом духу протећи и остали концерти.

  • Интересантно је да након отварања и најављених концерата камерне музике биће и два клавирска рецитала која различита по свему и само их везује музика за клавир соло. Као и претходних година надама се подршци публике и увелико размишљам о јубиларном 40 програму фестивала, казао је Краљевић.

    Вечерас на данима музике наступиће Милица Лалошевић сопран и Илириана Ђони, клавир у сали Музичке школе. На програму су дјела: Дебисија, Гуноа, Пучинија, Шопена и Дворжака. Почетак је у 21:30.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here