19. ТРГ ОД КЊИГЕ: УЗ ПОЕЗИЈУ СЕ СВЕ БОЉЕ РАЗУМИЈЕ

91

Након синоћ организоване поетске вечери добитника Змајеве награде Матице Српске вечерас је на Тргу од књиге  планирана промоција наслова  Отац Момо. На промоцији  ће говорити протојереј ставрофор Радомир Никчевић, Љиљана Чолак, уредник овог издања и Јован Маркуш публициста. Потом слиједи и додјела сајамских награда.

Поетско вече добитника Змајеве награде  пјесника и филозофа Саше Радојчића и пјесника и главног уредника издавачке куће Штампар Макарије и Октоих Радомира Уљаревића протекло је у казивању стихова и рјечи о пјесничком стваралаштву ових аутора,  књижевног критичара Гојка Божовића.

-Слушање стихова, поготово када их говоре пјесници је доживљај сам по себи. У тим тренуцима увијек чујемо нешто више и нешто другачије него када сами читамо. И због тога су важне пјесничке књиге и пјесничке вечери  – поручио је Гојко Божовић и додао да то потврђује дубоко  повјерење у  поезију кроз  коју се све боље и дубље разумије па и сама стварност.  Уз честитке ауторима  Божовић је указао и на  значај Змајеве награде

Збирка Саше Радојчића, То мора да сам такође ја, нагласио је Божовић настала је у дослуху  ауторовог пјесничког и филозофског бића.

– Радојчићеви  стихови освајају умећем да покренута, прва и последња питања изведу пред лице свакодневице у којој ваља опстати и препознати чудо, и живети у свом времену и мислити на сва времена, рекао је Божовић.

За збирку  ангажоване поезије, која нема намјеру да некога оптужује, Пепео Радомира Уљаревића, оцијенио је Божовић, да поетски преиспитује зло које се у цикличним временским размацима појављује у свијету. Она је „етички заинтересована а критички изоштрена.“ А у образложењу Змајеве  награде, наведено да је ово дјело изузетне лирске зрелости и усредсређености  које отвара болна питања српског народа – ратове четрдесетих и деведесетих и расрбљавање дијела  становништва  у Црној Гори.

-Из једноставности његовог пјевања изњедрује се мудрост у најљепшем смислу те ријечи.

Последње вечери на Тргу од књиге биће представљено дјело једноставног наслова  али с пуно значења  – Отац Момо.

Љиљана Чолак уредник књиге пише: књига је подијељена у три цјелине. Почиње Жичком бесједом о правој вјери Светога Саве, а у другом и трећем дијелу је низ текстова о оцу Мому из пера духовника, пјесника, писаца, новинара.

-Kњигу је написао сам отац Момо, наставља Љиљана Чолак – пером својих пријатеља, својих претходника,пером својих духовних чеда игласом првогсрпскогархиепископа Светог Саве.

Почетак промоције је у 21 сат, а након тога слиједи додјела сајамских признања.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here