У Херцег Новом све више странаца

Према последњим подацима локалне Туристичке организације у Херцег Новом тренутно бораве 27. 023  пријављена госта, што је 4 % мање него у истом периоду прошле године. У структури гостију увелико предњаче странци којих је 26 341, док је домаћих 682.

У приватном смјештају је 19 410 гостију, међу којима је 19 371 из иностранства, а 643 из Црне Горе. Од  7 526 туриста који су одабрали хотелски смјештај, странаца је 6 883, а домаћих 643. У ауто камповима на подручју општине Херцег Нови је евидентирано 87 иностраних гостију.

Када је у питању демографска структура гостију, Туристичка организација зависи од  статитстике МОНСТАТ-а који обрађује и доставља податке са закашњењем. Радили смо анализу података из априла и маја јер је она, донекле била индикатор даљих дешавања, каже Далибор Вуковић, менаџер за развој у Туристичкој организацији Херцег Нови.

-Утврдили смо да имамо велики раст броја гостију из Њемачке, чак 54% више ноћења. Из Велике британије имамо пораст броја гостију за 17 %, из Израела за 21 %.  Десио се један пад броја гостију Из Француске за 30% и то је нешто на шта ми морамо да обратимо пажњу приликом маркетиншких активности. Имамо раст броја гостију из Србије и Босне и Херцеговине за 17%, дакле, оно што је нама важно јесте да све оно што гдје смо ми маркетиншки активни и на нивоу државе и на нивоу града наступамо на сајмовима гдје се кроз кампање обраћамо тржиштима биљежи раст. Оно што утиче на квалитет статистике ове године је значајан пад броја ноћења Руса и Украјинаца за 29 %. Намјерно не кажем гостију јер сви знамо да туристичка статистика обухватала људе из тих држава који нису били туристи, а сада имамо и посљедицу свега тога што је велики број њих отишао или промјенио свој статус, тако да наша статистика не изгледа онако феноменално као што смо очекивали да ће изгледати у овом периоду године, већ је то на нивоу прошлогодишње, али и то је и даље врло задовољавајуће зато што биљежимо раст са важних стратешких тржишта, каже Вуковић.

Оно што је веома битно то је дужина туристичке сезоне и на то су највише фокусирани у локалној Туристичкој организуацији.

-Желимо да продужимо сезону и то је оно на чему радимо јер, примјетили смо приликом посјета бројним сајмовима да сва платежна тржишта, односно тржишта са високим стандардима углавном преферирају Медитеран у ванљетњем периоду, април, мај, септембар, октобар и ту је нешто гдје ми сматрамо да имамо нашу шансу. Ту смо високо зависни од авио повезаности која ове године на бољем нивоу него што је то била прошле године и оно што је наша предност у односу на друге градове јесте близина дубровачког аеродрома, јер познато је да се 30 посто гостију прелива са тог аеродрома прелива код нас. Сигуран сам да ћемо када је шпиц сезоне у питању бити на задовољавајућем нивоу и достићи тај број од 30.000. Оно што је параметар квалитета сезоне је платежна моћ гостију који су овдје били и укупна дужина сезоне, наводи Вуковић.

Туристичка љетња сезона се управо захуктава, и до краја лјета очекује се велики број гостију. Њихов број  ће се анализирати, и на основу анализа тражити смјернице како да се поправи туристичка понуда града и земље за наредно љето.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here