U Herceg Novom sve više stranaca

Prema poslednjim podacima lokalne Turističke organizacije u Herceg Novom trenutno borave 27. 023  prijavljena gosta, što je 4 % manje nego u istom periodu prošle godine. U strukturi gostiju uveliko prednjače stranci kojih je 26 341, dok je domaćih 682.

U privatnom smještaju je 19 410 gostiju, među kojima je 19 371 iz inostranstva, a 643 iz Crne Gore. Od  7 526 turista koji su odabrali hotelski smještaj, stranaca je 6 883, a domaćih 643. U auto kampovima na području opštine Herceg Novi je evidentirano 87 inostranih gostiju.

Kada je u pitanju demografska struktura gostiju, Turistička organizacija zavisi od  statitstike MONSTAT-a koji obrađuje i dostavlja podatke sa zakašnjenjem. Radili smo analizu podataka iz aprila i maja jer je ona, donekle bila indikator daljih dešavanja, kaže Dalibor Vuković, menadžer za razvoj u Turističkoj organizaciji Herceg Novi.

-Utvrdili smo da imamo veliki rast broja gostiju iz Njemačke, čak 54% više noćenja. Iz Velike britanije imamo porast broja gostiju za 17 %, iz Izraela za 21 %.  Desio se jedan pad broja gostiju Iz Francuske za 30% i to je nešto na šta mi moramo da obratimo pažnju prilikom marketinških aktivnosti. Imamo rast broja gostiju iz Srbije i Bosne i Hercegovine za 17%, dakle, ono što je nama važno jeste da sve ono što gdje smo mi marketinški aktivni i na nivou države i na nivou grada nastupamo na sajmovima gdje se kroz kampanje obraćamo tržištima bilježi rast. Ono što utiče na kvalitet statistike ove godine je značajan pad broja noćenja Rusa i Ukrajinaca za 29 %. Namjerno ne kažem gostiju jer svi znamo da turistička statistika obuhvatala ljude iz tih država koji nisu bili turisti, a sada imamo i posljedicu svega toga što je veliki broj njih otišao ili promjenio svoj status, tako da naša statistika ne izgleda onako fenomenalno kao što smo očekivali da će izgledati u ovom periodu godine, već je to na nivou prošlogodišnje, ali i to je i dalje vrlo zadovoljavajuće zato što bilježimo rast sa važnih strateških tržišta, kaže Vuković.

Ono što je veoma bitno to je dužina turističke sezone i na to su najviše fokusirani u lokalnoj Turističkoj organizuaciji.

-Želimo da produžimo sezonu i to je ono na čemu radimo jer, primjetili smo prilikom posjeta brojnim sajmovima da sva platežna tržišta, odnosno tržišta sa visokim standardima uglavnom preferiraju Mediteran u vanljetnjem periodu, april, maj, septembar, oktobar i tu je nešto gdje mi smatramo da imamo našu šansu. Tu smo visoko zavisni od avio povezanosti koja ove godine na boljem nivou nego što je to bila prošle godine i ono što je naša prednost u odnosu na druge gradove jeste blizina dubrovačkog aerodroma, jer poznato je da se 30 posto gostiju preliva sa tog aerodroma preliva kod nas. Siguran sam da ćemo kada je špic sezone u pitanju biti na zadovoljavajućem nivou i dostići taj broj od 30.000. Ono što je parametar kvaliteta sezone je platežna moć gostiju koji su ovdje bili i ukupna dužina sezone, navodi Vuković.

Turistička ljetnja sezona se upravo zahuktava, i do kraja ljeta očekuje se veliki broj gostiju. Njihov broj  će se analizirati, i na osnovu analiza tražiti smjernice kako da se popravi turistička ponuda grada i zemlje za naredno ljeto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here