Зеленички Вагон „отпутовао“ за Словенију

Вагон који је двије деценије пропадао у Игалу, прије двије године је, захваљујући Јосипу Веберу, НВО „Синергија“ и Општини Херцег Нови, поново засијао у Зеленици, на мјесту које чува сјећање на жељезницу у Боки.

Био је то почетак једне лијепе приче, а „Вагон“ је наставио, не само да допуњава туристичку понуду града, него и да на разним пољима доприноси његовој промоцији.

Пројекат “Wagon Urban Renewal“ једног од иницијатора и реализатора идеје да се вагон дислоцира из Игала и добије нову намјену, архитекте и предсједника НВО „Синергија“ Вука Чвора,  међу номинованим је за престижну награду „Piranesi“.

Вук Чворо

-Послије двије године откад је отворен „Вагон“, да би га испромовисао на архитектонском нивоу, направио сам свој панел и послао жирију за додјелу награде „Piranesi“ на Пиранским данима архитектуре у Словенији. Они у склопу манифестације имају ту „Piranesi“ награду и пет пројеката из Црне Горе је номиновано.

Награда „Piranesi“ додјељује се за најбоље архитектонско остварење у посљедње двије године, реализовано у регији Централне Европе, а свака од 11 позваних земаља се представља са по максимално пет радова.

-То су углавном престижни бирои, и ето тај мали „Вагон“, и ми смо се нашли, из Херцег Новог и из Зеленике са њима у друштву. Проглашење побједника је 24. новембра, конкуренција је баш озбиљна и велика, али драго ми је да се „Вагон“ макар појављује и да ће га неко и у Словенији овако видјети.

Под називом „Контекст.Концепт.Консензус“, Пирански дани архитектуре славе 40 година постојања, а Црна Гора трећи пут учествује на овом значајном интернационалном догађају.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here