Занемарено шеталиште у Зеленици изазива проблеме и фрустрације

Зеленика, сликовито приморско насеље познато по љепотама Јадранског мора и дугој туристичкој традицији, суочава се с озбиљним проблемима због занемарености обалног дијела. Мјештани, као и туристи који редовно посјећују ово мјесто, изражавају забринутост због неуређеног шеталишта уз море, које представља озбиљан проблем за све посјетитеље.

Предсједник Мјесне заједнице Зеленика-Кути, Илија Ковачевић истиче да је шеталиште дуги низ година запуштено, те да су облаци прашине редовна појава.

Илија Ковачевић, предсједник МЗ Зеленика-Кути

– Шеталиште је раније имало рупе, па су га сада нешто насули, али иако је приватизовано, уз заједнички труд с власником може се пронаћи рјешење за овај проблем. Држава такође има улогу у постављању правила према Просторно урбанистичким плановима, што може олакшати рјешавање овог питања – сматра он.

Туристи одани Зеленици као омиљеном мјесту за одмор, незадовољни су због прашине коју стварају моторна возила која пролазе поред шеталишта. Бојан Гавриловић, који посјећује Зеленику већ 30 година, истиче да воли ово мјесто.

Бојан Гавриловић

– Посебно ми се свиђа дио гдје се купамо, који није плажа него само док за чамце, али је предивно. Једино ми се не свиђа овај пут који иде поред шеталишта, гдје аутомобили, сваки дан, јурцају и дижу прашину, што ја никада у животу нисам видио – наводи он.

Још једна од вјерних посјетитељица Зеленике, Виолета Недељковић, такође дијели љубав према овом мјесту.

Виолета Недељковић

– Мислим да је неопходно генерално уређење обале. Треба поставити више канти за смеће и мобилних тоалета како би се унаприједила туристичка инфраструктура – казала је она.

Ковачевић наглашава да је интерес Зеленике усмјерен према уређењу обале, обнови сидришта у луци и повезивању Мељина и Кумбора пјешачком комуникацијом. Очито је да постоји широка подршка овим приједлозима међу локалним становништвом, с готово 90% људи који су сагласни у свим ставкама.

Пројекат пјешачке стазе уз море, од старог жељезничког моста према Кумбору, представља завршен план који чека реализацију. То би, према ријечима Ковачевића, био исправан корак ка побољшању туристичке понуде у Зеленици. Осим тога, инвестиције у модернизацију и уређење обалног дијела имале би позитиван утицај на задовољство туриста, који не само да желе уживати у љепотама мора, већ и у шетњи уз обалу и опуштању у окружењу природе.

1 COMMENT

  1. Konacno se narod budi,osnovna privredna djelatnost Crne gore a posebno Boke je TURIZAM,ljudi shvatite svaki cosak mora biti uredjen,cvjece zasadjeno,zarsinjere ofarbane ,knte za djubre,sladoled nemas gdje da kupis nego cekas red u Ideji,prasina po nama na klupama i nocu i danju.Ako se zivi i puni budzet od turizma pa dajte malo se.pokreniti ,ocistite,pokosite,zasadite,ofarbajte to barem nije tesko.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here