Загреб и званично домаћин Европског шампионата у ватерполу

Фото: Илустрација

Од данас је и службено Загреб домаћин сениорског Европског првенства у ватерполу за мушкарце, од 4. до 16.јануара  2024. године.

Након давања сагласности Владе Републике Хрватске за организацију оваквог великог такмичења, те исказаног занимања градова Загреба и Дубровника, у сједишту European Aquatics хрватска кандидатура прихваћена и одабрана као најбоља.

Ривали репрезентацији  Црне Горе  у групи А су Шпанија, Француска и Хрватска. Прва два тима иду директно у четвртфинале, док се трећепласирани и четвoропласирани у осмини финала састају са прве двије екипе из група Дивизије Б. Група у којој су изабраници  Владимира Гојковића у осмини финала укршта са  репрезентацијама  из групе дивизије Б, гдје се налази  Србија. Осим Србије у групи су још Њемачка, Израел и Малта.

Три најбоље  репрезентације са Европског првенства  иду на Свјетско првенство чији је домаћин Доха (Катаро од 2. – 18. фебруар наредне године), а од европских селекција су то право већ обезбједиле Мађарска, Грчка, Шпанија, Србија, Италија и Француска.

Европско првенство у Загребу  је између осталог и квалификационо за Олимпијске игре у Паризу наредног љета. На Олимпијске игре ће се пласирати европски шампион или најбоље пласирана екипа на турниру после Мађарске, Грчке и Француске, које већ имају визу за Париз.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here